Ägarskifteskväll, sommarträff och skördefest årets höjdpunkter för LRF Ungdomen

LRF Ungdomen i Uppsala län besökte Abbotnäs säteri i Katrineholm på sin höstresa
LRF Ungdomen i Uppsala län besökte Abbotnäs säteri i Katrineholm på sin höstresa

LRF Ungdomen har omfattande verksamhet för unga medlemmar. Inom LRF Mälardalen verkar de med en egen styrelse och verksamhet i vart och ett av de tre länen. Här berättar regionens tre ordförande Martin, Linus och Katarina vad som var årets höjdpunkt bland deras aktiviteter under året.

Ägarskifteskväll i Stockholms län

Martin Bäck, ordförande för LRF Ungdomen i Stockholms län, berättar att årets höjdpunkt var ägarskifteskvällen som arrangerades ihop med LRF Ungdomen i Uppsala län. 70 personer i alla åldrar deltog, både föräldrar och barn, och andra som vill ägarskifta, men som inte har någon som vill ta över gården.

Under kvällen berättade Fredrik Murray, Ola gård, och Oskar Karlsson, Tjulsta Gård, hur deras ägarskiften gått till. Sebastian Remvig från LRF Ungdomens riksstyrelse, som också jobbar med företagsekonomiska frågor på SLU, medverkade och sa att man vid ett generationsskifte redan ska tänka på nästa generation - vad man som övertagande part vill kunna lämna över till sina barn.

Det var ett stort intresse från deltagarna under träffen med många frågor.

- Det är kul att vara engagerad i LRF Ungdomen bland så många engagerade människor! säger Martin.

 

Sommarträff och höstresa i Uppsala län

Linus Grönvall Andersson är nyvald ordförande för LRF Ungdomen i Uppsala län. Han berättar om årets höjdpunkter:

Årets sommarträff försökte vi göra lite extra då vi blev utnämnda till Årets ungdomsregion på LRF Ungdomens riksstämma i mars. Vi samlades till en poängjakt med start och mål i Svarvarbo i närheten av Björklinge. Under dagen skulle man åka runt med bil och samla poäng. Det ingick hinderhopp med tidtagning och fotografering av olika föremål runt om i närområdet. På kvällen bjöds det in till en fest och firande med grillade hamburgare och tårta. Det var mycket uppskattat!  

Uppsala län Årets ungdomsregion 2022

En annan höjdpunkt var höstresan som i år var mycket populär. Längtan att få komma iväg och umgås med kompisar var stor och det blev en mycket lyckad resa. 

Det var ett stort och glatt gäng som åkte med och resan inleddes med besök på Väderstad AB, där vi bland annat fick åka tåg runt i fabriken. Sedan besökte vi Hermelins grönsaker, där vi dels fick se och höra om grönsaksodlingen, men också hur gräsmattor odlas. Efter en natt i Jönköping rullade bussen till Kastad Länsmansgård, som är en växtodlingsgård. Därefter besökte vi Valsinge gård där korna går på kompostbädd, vilket än så länge inte är så vanligt i Sverige. Det var väldigt intressant och kul att se. Sista dagen besökte vi Abbotnäs säteri, där vi fick en trevlig rundvandring.

 

Skördeträff i Västmanlands län

Katarina Nykvist, ordförande för LRF Ungdomen i Västmanlands län, berättar att årets höjdpunkt var skördefesten i oktober då 60 personer åt och drack gott i Skultuna-lagården. Det var en kväll med mycket trevligt sällskap och givande samtal!

Katarina Nykvist

Katarina Nykvist

Linus Andersson Grönvall

Linus Andersson Grönvall

Martin Bäck

Martin Bäck

Ägarskifteskväll med LRF Ungdomen i Stockholms och Uppsala län

Ägarskifteskväll med LRF Ungdomen i Stockholms och Uppsala län

Samuel Karlsson var en av tävlingsledarna under poängjakten med LRF Ungdomen i Uppsala län

Samuel Karlsson var en av tävlingsledarna under poängjakten med LRF Ungdomen i Uppsala län

Skördefest i Skultuna med LRF Ungdomen i Västmanlands län

Skördefest i Skultuna med LRF Ungdomen i Västmanlands län