Äkta, ärligt och generöst – familjen bakom Äggaboden
2025-12-01
I Blekinge har Äggaboden vuxit till ett av länets mest uppskattade utflyktsmål. En plats där lantbruk, närproducerad mat och möten vävs samman till en levande helhet. I familjeföretaget möts erfarenhet och nya idéer när två generationer arbetar sida vid sida. Tillsammans för de företaget in i framtiden och de ledord som alltid präglat verksamheten fortsätter att genomsyra allt de gör - äkta, ärligt och generöst.
Äggabodens historia började under 90-talet när Peter och Anna-Lena Fransson hyrde en anläggning för att starta äggproduktion och började sälja ägg i en liten bod med självbetjäning. När familjen köpte en egen gård tog de med sig konceptet om att sälja ägg och utvecklade en gårdsbutik. Idag har butiken tagit över hela den gamla ladugården och verksamheten har kompletterats med restaurang, boende, konferens och evenemang.
- Samarbete, utveckling och att samla Blekinges små producenter och göra deras produkter tillgängliga för fler har alltid varit kärnan i vår verksamhet, säger Anna-Lena.
Erfarenhet möter nya idéer när en yngre generation tar över
Idag har Peter och Anna-Lena tagit ett steg tillbaka. De finns fortfarande med som resurs och trygghet i verksamheten, men nu är det sonen Albin som står vid rodret.
- Vi är fyra syskon, men det är bara jag som är intresserad av att driva företaget vidare. Efter utbildning och några år med annat valde jag och min fru Johanna att flytta hit på prov och vi kände ganska snart att det var rätt för oss, säger Albin.
Det har börjat pratas om generationsskifte i familjen, men det är en fråga som kommer att ta tid och får göra det. Att hitta rätt lösning är viktigare än att hitta en snabb lösning och samtidigt pågår vardagen.
Samarbete möjliggör framgång
Äggaboden är en komplex verksamhet där lantbruk, mat och turism möts. Det finns sällan några lugna perioder, men alltid ett behov av underhåll och nya investeringar samtidigt som problem uppstår och behöver lösas.
- Vi har alltid sett samarbete som en viktig grundpelare och det gör oss starkare, även när vi möter utmaningar, säger Anna-Lena. Det gäller att kroka arm och se möjligheter.
Just nu diskuteras ett modernare hönshus, en utbyggd butik och en utvecklad restaurangdel.
- Vi vill fortsätta utveckla Äggaboden, men i balans med en känsla för kvalitet och närhet, säger Albin.
På Äggaboden handlar framtidstron inte om att växa snabbast, utan om att växa tillsammans. Med äkthet, ärlighet och generositet.
Gå med i LRF – din röst, din nytta, ditt nätverk
LRF driver frågor som gör skillnad för dig som verkar inom lantbruk, skog och landsbygd. Som medlem får du tillgång till förmåner, kunskap och nätverk som stärker din vardag och ditt företagande. Tillsammans får vi landet att växa.