Anna från Umgransele är Årets ungdomstipendiat

Anna Laula, 25, Umgransele, Lycksele, är Årets ungdomstipendiat i Västerbotten. Utmärkelsen på 5 000 kronor delades ut av LRF Ungdomen Västerbotten vid LRF Västerbottens regionstämma i Lycksele på tisdagen.

Anna Laula visste tidigt att hon vill jobba med kor. Ända sedan hennes föräldrar startade med mjölkproduktion för tio år sedan har hon hängt i ladugården på kvällar och helger.
– Jag gick i åttan då och blev fast på en gång. Korna blev mitt stora intresse och när jag gick ut gymnasiet var det självklart att jag skulle jobba med dem, berättar Anna Laula.
Hon har arbetat på gården i Umgransele sedan 2017 och även gått utbildning till driftledare inom lantbruk. På gården finns 60-talet mjölkande kor och en mjölkrobot.

Vill ta över
Anna Laula har siktet inställt på att ta över gården när föräldrarna ska gå i pension, och de hade börjat titta på hur det skulle kunna ske praktiskt. Tyvärr har mörka moln seglat upp nu med Ukraina-kriget och de höga kostnaderna för insatsvaror för lantbruket.
– Nu är det mycket fokus på att bara klara av allt som hänt, det är ekonomiskt kännbart och jag är lite orolig för framtiden, säger Anna Laula.

Motiveringen från LRF Ungdomen Västerbotten:
"Anna är oerhört driftig, ambitiös och brinner verkligen för lantbruket. Tack vare det är hon nu på gång med att ta över sina föräldrars mjölkgård i Umgransele. Vi hoppas att hennes målmedvetenhet och stora engagemang ska spilla över och få fler unga att våga satsa i Västerbottens inland."