Satsning på ungdjursstall i Bergsjö: ”jag visste att jag aldrig kommer flytta härifrån”

Ingesarvens lantbruk med det nya ungdjursstallet i bakgrunden.

Erik Jörmgård har aldrig tvekat om att det är lantbrukare han ville bli. Nu driver han tillsammans med Maria Eriksson en mjölkgård i ett vackert landskap i Bergsjö.

Ingesarvens lantbruk ligger i Bergjö i Nordanstigs kommun, vackert placerat på den svagt sluttande marken ner mot Kittesjön. Här driver Erik Jörmgård och Maria Eriksson en mjölkgård som när ungdjursstallet som de håller på att bygga står klart kommer rymma runt 350 årsdjur.

Vi träffade Erik Jörmgård en vacker aprildag och fick en visning runt mjölkgården där det produceras 2 miljoner liter mjölk om året.

Erik Jörmgårds farfar köpte gården 1944, sen tog hans pappa över i början på 70-talet. När Eriks pappa gick bort 2006 började Erik och Maria arrendera gården från Eriks mamma och har sedan tagit över verksamheten.

Fanns det någonsin någon tvekan om att ta över, frågade vi. 

– Nej, men det visste jag redan. Jag gick ingen lantbruksskola. Men jag visste att jag aldrig kommer flytta härifrån. För jag trivs så bra på gården. Och det ligger så bra till, och har bra tillväxt.

Klicka för att förstora bilden. Erik Jörmgård

Bygget av ungdjursstallet

Ungdjursstallet började de bygga förra året, men den hårda vintern satte käppar i hjulet för processen. Nu när värmen har kommit hoppas de kunna färdigställa stallet.

– Det ju inte så jättelönsamt att bygga ungdjursplatser. Det är ju en stor kostnad. Och det blir ju inga intäkter egentligen, men de extra mjölkkorna ska betala det. Vinsten går kanske att se i arbetstid. På samma personalstyrka så kan vi ha kanske 50-60 års kor till för att vi blir mer  effektiva.

– Vi slipper en massa flyttar för nu tror jag att vi flyttar djuren från att de föds som kalv och till att de är klar för att kviga och klar för att kalva, så är det sex eller sju flyttar mellan olika byggnader. Till det här stallet kommer de att flytta upp när de är 3-4 månader och sen kommer de gå där tills de är klara för att kalva in vid 24-25 månaders ålder.

 

Klicka för att förstora bilden. Det nya ungdjursstallet

Framtidsplaner

Hur ser framtidsplanerna ut nu, frågar vi.

– Ungdjursstallet ska bli klart och sen flyttar vi djur dit i höst då, och sen bygga om lite andra stallar då, för att kunna få in en fjärde robot. Efter det funderar vi ju på biogas också. Vi har ju skickat in ansökningar men en satellitbrunn är väl egentligen före biogas. Eftersom vi vill flytta gödseln från gården redan under vintern så att det ligger nära åkrarna så det går fort att köra ut det på våren. Det tror jag att vi har mycket att vinna på. Så jag har fått klart med kommunen på ett ställe att bygga på.

Gården har växt i stadig men maklig takt, en bekväm takt som Erik Jörmgård beskriver det. Vi frågade vad som varit avgörande för att det gått så bra för dem.

– Dels att man har mark. Vi har ju att göra med 70-80 markägare. Så att markägarna är positivt inställda till oss är viktigt. Det är ju en förutsättning för att vi ska kunna ha en verksamhet. Och att vi har hittat personal. Det var ju inte så lätt, för några år sedan att hitta personal. Det var ju väldigt många som sökte men det var ju nästan ingen som hade erfarenhet. Men i efterhand så blev det ju jättebra och de har blivit kvar också.

Vi frågar om tillgång till mark är begränsande för deras tillväxt. Erik Jörmgård menar att de har bra tillgång till mark i dag och skulle kunna växa en del med den markareal de har. 

– Som det är nu när det är torra somrar och blöta perioder, känns det tryggt att man har areal och liten buffert om det skulle tryta liksom. Det känns inte fel.

Klicka för att förstora bilden. Det nya ungdjursstallet

Tips till andra

Vi frågade Erik Jörmgård om han har några tips till andra som kanske står inför liknande beslut som de gjorde innan de beslutade om att bygga sitt ungdjursstall.

– Åk runt och titta på andra gårdar. Vi åkte på säkert 70-80 stycken, runt hela landet. Det är ju framför allt att kolla hur andra som har investerat har gjort och prata med dem om vad de ser som bra eller dåligt med det som de har byggt liksom.

När vi lämnar Ingesarvens lantbruk stannar vi till för att ta en sista titt över gården och landskapet. Den som en gång i tiden anlade en gård här valde verkligen en vacker plats. Något som Erik Jörmgård och Maria Eriksson säkert håller med om.