Behöver du investera i din enskilda väg?

Ola Ekstrand
Foto: Ola Ekstrand.

De enskilda vägarna är ett viktigt kitt för företagande och boende på landsbygden. Visste du att 90% av LRFs medlemmar dagligen är beroende av en enskild väg i sin verksamhet?

Vägar som är öppna för allmän trafik och uppfyller vissa kriterier kan få bidrag från Trafikverket, så kallat driftsbidrag. Bidraget är uppdelat i två olika delar – årligt och särskilt driftsbidrag. Det årliga bidraget är tänkt att användas till löpande underhåll såsom vinterväghållning, dikning och grusning. Om man behöver göra ett större underhålls- eller upprustningsarbete finns möjlighet att ansöka om särskilt driftsbidrag, läs mer på Trafikverket: https://www.trafikverket.se/resa-och-trafik/vag/enskilda-vagar/#sarskilt_driftbidrag

Enskilda vägar har drabbats hårt 

Ett år som detta har många enskilda vägar drabbats hårt av vädret, inte minst under sensommaren och hösten 2023 med stora nederbördsmängder. Det kan vara läge att se över sin väg och fundera kring vilka svaga punkter den har och hur man kan klimatanpassa och hantera riskerna framåt.

Trafikverket har för 2024 en större budget för de enskilda vägarna och uppmanar väghållarna att passa på att ansöka om särskilt driftsbidrag. Särskilt trycker de på att söka för broprojekt, som ofta är väldigt kostsamma, samt nya avvattningsåtgärder med anledning av det förändrade klimatet.

 

Jenny Nilsson
regionalt sakkunnig LRF Väst
jenny.nilsson@lrf.se
070-629 15 70