En regionstämma med influenser från vilda västern

LRF Norrbottens regionstämma 2024
Jenny Karlsson, ordförande LRF Norrbottens regionstyrelse inledde årets regionstämma i sann cowboy-anda.

Årets tema för LRF Norrbottens regionstämma i Luleå var ”Det gröna är framtiden”. Ett tema som satte prägel på stämman och avspeglade sig i både pristagare och stämmotal. En motion behandlades och nytt stadgeförslag röstades fram.

LRF Norrbottens regionstämma 2024 hölls på Nordkalotten Hotell och Konferens i Luleå den 21 mars där 42 fullmäktige deltog.

Jenny Karlsson inledde årets regionstämma med intro-låten till tv-serien Yellowstone, iklädd både cowboyhatt och boots. 
– Jag har sällan sett en tv-serie som så verklighetstroget skildrar tillvaron för våra lantbrukare så som tv-serien Yellowstone. Även om serien är en riktig vilda västern-historia som bygger på trubbel och heroiska, men rätt så laglösa insatser, i sann amerikansk anda, så skildras så många motgångar, hot och konflikter men också känslan för sin gård som vilken bonde och markägare som helst kan känna igen sig i, inledde Jenny Karlsson i sitt stämmotal.

Det är intrång i äganderätten och miljörörelser. Det är beroendet av kunniga stordjursveterinärer och livsnödvändigt vatten. Det är akuta händelser som torka, sjuka djur, fellägen vid kalvning och skogsbränder. Det är även oron över brist på lönsamhet och pengar i kassan. Det är myndighetskrångel, andra stora pengastinna etableringar bara för allmänhetens välbefinnande samt staden som brer ut sig på jordbruksmarken och konflikt med urbefolkning. 

– Men det är också mycket fint som skildras. Det är relationer, det är kärleken till sin gård och till marken som drivits i generationer och som har en oerhört värdefull historia. Det är generationsväxling och de yngres syn på hur man ämnar driva gården vidare. Det är stoltheten över djuren och produktionen samt värdet av lojal personal.

– Det skildras så otroligt vackert, den storslagna, varierande naturen i Montana, som lika gärna kunde vara Norrbotten. Så må intrång i äganderätten bli ett minne blott, och under alla omständigheter i alla fall generöst ersatta, må mycket mer av matkronan gå till den som producerar, och må det cirkulära träet få en chans att växla ut vårt fossila behov. Vi behöver inga cliffhangers som i tv-seriens säsongsavslut, vi behöver goda tider och grönt ljus för våra näringar, och med det orden förklarade Jenny stämman öppnad.

LRF Norrbottens regionstämma 2024; Fredrik Andersson, LRF riksförbundsstyrelse
Fredrik Andersson, ledamot i LRFs riksförbundsstyrelse gästade stämman.

LRFs arbete med att minska regelkrångel

Fredrik Andersson från Riksförbundsstyrelsen talade efter lunchen och inledde med hög energi.
– Jag har odlingen i blodet. Jag kan inte hjälpa det men när solen kikar fram då vaknar man till liv, sade Fredrik.
Fredrik som driver växtodling i Arboga och suttit i Riksförbundsstyrelsen under de senaste fyra åren talade om vikten av växtförädling, både forskning samt vikten av att som växtodlare våga prova nytt och gå utanför sin comfort zone. Han lyfte även LRFs arbete med regelkrångel och ambitionen om att halvera regelbörden för de gröna näringarna. 
–  Det finns ingen universallösning på problemet med alltför många och krångliga regler som hindrar lönsamheten i näringen. Från förbundsstyrelsens håll jobbar vi på det så mycket som att vi bara kan. Utgångspunkten är att vi vill minska både antalet regler och göra så att reglerna som finns blir så enkla som möjligt att hantera.

Sist men inte minst, pratade Fredrik om Sveriges elförsörjning där LRF arbetar för att vara en proaktiv del av elektrifierings-strategin. Målet är bland annat att säkerhetsställa att mark-snål teknik används i så stor utsträckning som möjligt, att man involverar markägarna tidigt i processen och säkerhetsställa höjda ersättningar till markägare vid utbyggnad av elnätet.

LRF Norrbottens regionstämma 2024; motionsbehandling
En motion gällande koncessionsrenskötseln behandlades på stämman.

Motion gällande koncessionsrenskötseln

En motion behandlades på regionstämman. Motionen kom från Kalix lokalavdelning och handlade om svårighet och oklarhet kring kontakt med Länsstyrelsen om att fullfölja sitt uppdrag gällande koncessionsrenskötseln. Medlemmarna i Kalix lokalavdelning är drabbade av återkommande skador av ren på åkermark vilket resulterat i stora och onödiga kostnader som påverkar den lokala livsmedelsproduktionen.  Medlemmarna har kontaktat berörda representanter från Länsstyrelsen som varken sett över problemet eller kommit med förslag på eventuella lösningar. Regionstämman beslutade att LRF Norrbotten ska fortsätta jobba för att lösa detta problem. Det beslutades även att LRF Norrbotten går till högre instans om så blir nödvändigt, för att få Länsstyrelsen att använda de medel de har för att lösa problemen. 

LRF Norrbottens regionstämma 2024
Delar ur LRF Ungdomen Norrbotten som deltog på årets regionstämma; Klara Jolanki, Johan Isaksson och Moa Pettersson.

Beslut om ändring av stadgarna

Som en del av arbetet inom ramen för ”Framtidens folkrörelse” lade styrelsen för LRF Västernorrland fram förslag om stadgeändringar på tre områden, varav alla bifölls av stämman. 

Det första innebar en förändring om formatet på regionstämmorna. Tidigare har stadgarna inte reglerat hur en regionstämma skall hållas, vilket har inneburit att regionstämmorna ska hållas fysiskt. Regionstyrelsens ändringsförslag innebar att styrelsen kan besluta att såväl ordinarie som extra regionstämma kan hållas digitalt. 
Det andra ändringsförslaget handlade om hur kallelsen vid en extrastämma skall se ut. Tidigare har stadgarna tillåtit att kallelsen inte behöver gå ut enligt samma regler som en ordinarie stämma, men nu gäller samma reglering för kallelse oavsett om stämman är ordinarie eller extrainsatt. Det sista ändringsförslaget handlade om att stadgar kan ändras både vid en ordinarie stämma och vid en extrastämma, i stället för endast vid ordinarie stämmor.

LRF Norrbottens regionstämma 2024
Jenny Karlsson, Granån fick fortsatt förtroende som ordförande i LRF Norrbottens regionstyrelse.

Jenny omvald till ordförande

Jenny Karlsson, Granån fick fortsatt förtroende som ordförande i LRF Norrbottens regionstyrelse. Även regionstyrelsens ledamöter Sven Danell, Nikkala och Lisa Nilsson, Kukkola valdes om på nytt. Övriga i styrelsen är Rolf Hjärtberg, Lovikka, Josefin Lundberg, Svensbyn och Beatrice Ramnerö, Lillkorsträsk som har ett år kvar av sin mandatperiod.

 

LRF Norrbottens regionstämma 2024
Ulric Hietala, Hietalas handelsträdgård mottog årets gröna företagarpris 2024. Här tillsammans med Anna-Lena Andersson, Swedbank.

De fick årets gröna företagarpris

På stämman delades ett antal utmärkelser ut i vanlig ordning. Hietalas Handelsträdgård i Övertorneå fick LRF Norrbottens och Swedbanks gröna företagarpris 2024 på 10 000 kronor. 

Hietalas Handelsträdgård är ett snart 100-årigt företag som idag drivs av Ulrik och Hans Hietala, som är den tredje generationen i företaget. I byn Korva, Övertorneå kommun i Tornedalen produceras, under sommaren, cirka 400 ton lokala grönsaker som sedan säljs i butiker runt om i länet. Företaget odlar gurka, tomat, utplanteringsväxter och frilandsgrönsaker. Affärsidén är att erbjuda närodlade, färska och smakrika produkter till konsumenter. Att odla i nästan ett sekel har gett mycket erfarenhet och kunskap. Företaget har gått från småbruk, till storskalig frilandsodling för att sedan satsa på modern växthusodling.


Företaget och ägarna har gått igenom större prövningar de senaste åren och haft ordentliga bakslag på byggnaderna. Ett tak rasade in på grund av snötyngd och något år senare brann en panncentral. Men detta har ägarna låtit sig knäckas av. År 2020 byggdes två nya stora växthus, på totalt 3300 m2 och det investerades i en ny panncentral. Hietalas är ett välkänt varumärke och ett viktigt företag både för sin kommun och för trädgårdsnäringen i Norrbotten. 

Läs mer om Hietalas Handelsträdgård här. 

LRF Norrbottens regionstämma 2024
Årets aktivitetspris gick till Södra Tornedalens lokalavdelning. Solbritt Innala, Carin Kerttu, Jonny Johansson, Per Pesula och Sven Danell i lokalavdelningen mottog priset.

Aktivitetspriset

Årets aktivitetspris för 2023 års verksamhet inom LRF Norrbotten tilldelades Södra Tornedalens lokalavdelning för deras stora engagemang då de under flera års tid arrangerat öppen gård med betessläpp för att visa och lära konsumenter mer om den gröna näringen. Solbritt Innala, Carin Kerttu, Jonny Johansson, Per Pesula, Sven Danell från Södra Tornedalens lokalavdelningen mottog utmärkelsen och aktivitetspriset på 2 500 kronor.

LRF Norrbottens regionstämma 2024
Josefin Lundberg, Svensbyn mottog en av årets silvernålar.

Silvernålar

LRFs hedersutmärkelse Silvernålen delas årligen ut till personer som lokalt eller regionalt lagt ned ett omfattande och osjälviskt arbete i LRFs tjänst och därigenom gagnat de gröna näringarna. I år tilldelades Silvernålen till Josefin Lundberg, Svensbyn som i många år jobbat för de gröna näringarna och medlemmarna i sin lokalavdelning och speciellt mycket med Piteå kommungrupp i tex. vattenfrågor, lokal upphandling, byggande på åkermark och bevarandet av Grans Naturbruksgymnasium.

Även Ulric Hietala, Korva fick en silvernål för sitt engagemang i Övertorneås lokalavdelning där han arbetet med aktiviteter som berör äganderätt, skogsfrågor och renbetesskador på åkermark. Han har goda politikerkontakter och har gjort ett gott påverkansarbete i sin kommungrupp.

 

LRF Norrbottens regionstämma 2024
Ulric Hietala, korva mottog en av årets silvernålar.