EUs unga lantbrukare talade om vägen till hållbart lantbruk på konferens i Bryssel

Anna Ek
CEJA representerar 2 miljoner unga lantbrukare, genom 33 medlemsorganisationer från 22 av EU:s medlemsstater.

Under tisdagen anordnade CEJA, som är en paraplyorganisation för unga lantbrukare i EU, en konferens på temat ”Vägen till hållbart lantbruk” i Bryssel. På talarlistan fanns bland annat EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans, svenska ordförandeskapet och därmed nuvarande talespersonen för Rådets Särskilda Jordbrukskommitté (SJK) Kristina Nordéus och generaldirektören för EU-kommissionens generaldirektorat för jordbruk Wolfgang Burtscher. 

Deltog gjorde även Anna Ek, som till vardags jobbar på LRFs Brysselkontor, på uppdrag av LRF Ungdomen för att dela hennes erfarenheter från gården hemma i Östergötland. Anna pratade på temat markhälsa, där hon delade med sig av de åtgärder som hon och hennes arrendator gör för att se till att åkrarna mår så bra som möjligt. Bland annat belyste hon hur viktigt det är med en god växtföljd, att diken sköts om och att viltstammar hålls nere för att inte bidra till överbearbetning av marken. 

Anna talade även om hur viktigt det är att lantbrukare är en del av processen när nya regelverk tas fram och att lantbrukare kan försörja sig på sin verksamhet: 

-    Det är min ambition att kombinera markhälsa och biologisk mångfald med en produktion som kan försörja mig och min familj. Som alla andra företagare kan jag inte producera av ren vilja att göra det. Mitt företag måste gå runt. Och jag vet att det skulle vara möjligt, om lantbrukare får rätt verktyg och förutsättningar.

Om CEJA

CEJA representerar 2 miljoner unga lantbrukare, genom 33 medlemsorganisationer från 22 av EU:s medlemsstater. Organisationen är politiskt oberoende och finns för att specifikt belysa unga lantbrukares behov och åsikter, genom att fungera som ett forum för kommunikation mellan medlemmar och EU:s beslutsfattare. Från Sverige är LRF Ungdomen medlemmar i CEJA.