Extremväder kräver nya tag

Gabriella Cahlin krävde nytt regelverk vid extremväder och med sig Länsstyrelsen
Länsstyrelserna lyssnade in kraven från bönderna, konstaterar Gabriella Cahlin, LRFs regionstyrelse i Östergötland.

Det behövs ny lagstiftning och även ett nytt system för ersättning för de som drabbas av extrema väderhändelser och översvämningar. Det anser landshövdingarna i Östergötland och Jönköpings län i en skrivelse till Regeringskansliet.

– Väldigt positivt att landshövdingarna reagerar och har lyssnat på oss lantbrukare. Extremväder hotar inte bara livsmedelsförsörjningen utan även stora samhällsvärden. Vi måste se över gammal lagstiftning och otidsenliga vattendomar, menar Gabriella Cahlin, LRFs regionstyrelse i Östergötland.

I skrivelsen till Klimat- och näringslivsdepartementet på Regeringskansliet skriver Gunilla Svantorp, landshövding vid Länsstyrelsen i Östergötland och Brittis Benzler, landshövding vid Länsstyrelsen i Jönköpings län:

”Länsstyrelserna arbetar aktivt för att möta klimatförändringarnas utmaningar och förbättra vattenförvaltningen. En förändrad lagstiftning och ett ekonomiskt stödsystem är avgörande för att vi ska kunna agera proaktivt och ansvarsfullt i en tid av ökande klimatpåverkan. Vi ser fram emot ett positivt gensvar från regeringen och står till förfogande för vidare dialog och samarbete i denna viktiga fråga”.

Bakgrunden till skrivelsen är den kraftiga vårfloden förra året. Stora delar av den produktiva odlingsmarken i Östergötland stod under lång tid under vatten. Vallar och fördämningar, runt bland annat sjön Roxen, brast. Vattennivån i Vättern och i flera vattendrag var extremt hög, banvallen i Jönköping och anläggningar nedströms Motala ström var hotade.

– Vi lyfte behovet av ett annat beslutsystem när livsmedelsproduktion och annan samhällsviktig verksamhet hotas. Det måste vara möjligt att frångå vattendomar och arbeta mer förebyggande med att tidigt reglera vattendrag och skapa utrymme i dem, säger Gabriella Cahlin.
– Samtidigt behövs ett nytt system som ekonomisk kan kompensera de som berörs när stora områden svämmas över, för att skydda andra värden, tillägger hon.

Landshövdingarna delar uppfattningen och föreslår till Regeringskansliet att ett system utarbetas för att reglera de kostnader som kan uppstå då myndigheter fattar beslut om att frångå vattendom. Systemet bör inte bygga på att den enskilde ska behöva stämma staten i domstol.

De vill också se en översyn av nuvarande lagstiftning som reglerar vattendomar och ger berörda myndigheter, inklusive länsstyrelserna, möjlighet att kunna agera mer flexibelt vid extrema väderhändelser.

Gå med i LRF – din röst, din nytta, ditt nätverk

LRF driver frågor som gör skillnad för dig som verkar inom lantbruk, skog och landsbygd. Som medlem får du tillgång till förmåner, kunskap och nätverk som stärker din vardag och ditt företagande. Tillsammans får vi landet att växa.