Företag måste ta större ansvar vid intrång

intrångsersättning, intrång, kvinna, man
Sofia Karlsson och Olof Jansson samtalar om vad man som markägare behöver behöver tänka på vid intrång. Foto: Clara Hyltbäck.

Det är inte rimligt att markägaren ska bli skyldiga att betala mer än intrångsersättningen om man skulle råka köra av ledningen, den risken borde ledningsägaren ta, även om man som markägare ska vara aktsam om ledningen, säger Olof Jansson.

Olof Jansson från Götene föreslog på LRF Västra Götalands stämma att LRF borde ta fram ett standardavtal för nyttjanderättsavtal för fiber och andra teleanläggningar. Han har stor erfarenhet av intrång då han driver Kårtorps gård tillsammans med sina syskon i Götene kommun.

- Vi har haft en del intrång på våra marker och det kan ställa till det. Vi har täckdikat cirka 500 hektar de senaste 10 åren och det har gjort att vi måste ha koll på var ledningarna går och vilka rättigheter vi har, säger Olof Jansson.

Olof författade motionen till regionstämman utifrån att Skanova ville dra fram en fiberkabel. Men när han bara blev erbjuden 12 000 kronor i intrångsersättning från Skanova tvekade han.

- Ersättningen var för låg gentemot den risken jag skulle ta om ledningen skulle gå på min mark, så jag sa att i sådana fall får de stå för kostnaderna om vi skulle råka köra sönder ledningen, säger Olof Jansson.

Ledningsägaren bör ta större ansvar

Olof tog reda på vad som täcktes av hans ansvarsförsäkring. Om han skulle råkat gräva av kabeln skulle det bli betydligt dyrare i självrisker och andra kostnader än de 12 000 kronorna som han skulle få i intrångsersättning.

- Vi skrev bort ledningsrätten så nu har vi ett markintrångsavtal, jag pratade också med fler lantbrukare så vi sa samma sak, säger Olof Jansson. 

Olof tycker att företagen måste ta ett större ansvar vid intrång.

- Jag upplever att företagen i vissa fall varit svåra att få tag på, bland annat saknas det kontaktuppgifter, det är också svårt att få klarhet i vad som gäller. Jag tycker inte, att det är rimligt att markägaren ska bli skyldiga att betala mer än intrångsersättningen om man skulle råka köra av ledningen, den risken borde ledningsägaren ta, även om man som markägare ska vara aktsam om ledningen, säger Olof Jansson.

Skrivelse till LRF riks

Olof vill också att LRF jobbar för att ta fram ett standardavtal som ska underlätta för lantbrukarna när företag vill dra ledningar på deras marker. Sofia Karlsson tycker att det är en svår fråga.

- LRF har tidigare förhandlat fram avtal men det är också något som gjort att många lantbrukare inte själva kan förhandla fram lösningar som fungerar på den enskilda fastigheten och gården då ledningsägarna har hänvisat till dessa avtal. Däremot kan vi som organisation på ett tydligare sätt kommunicera med våra medlemmar vad man som markägare behöver tänka på vid intrång och det är något som vi nu lyft i den skrivelse som vi skickat till LRF Riks, för detta är ett bekymmer som inte bara finns här i Västra Götaland utan också i de andra regionerna, säger Sofia Karlsson.


Clara Hyltbäck
regional kommunikatör LRF Väst
clara.hyltback@lrf.se
076-836 81 00