Guldmedaljör: Jag vill leverera en bra vara till konsumenterna

Håkan Hellberg guldmedalj 2023 Vretens gård Järna

Håkan Hellberg på Vretens gård i Järna är en av mottagarna av LRF Mjölk och mejeriföretagens Guldmedalj 2023. Han fyller år 55 år på utdelningsdagen 27 mars, så detta blir en festlig händelse på flera vis, säger han.

Med guldmedaljprogrammet uppmärksammar LRF Mjölk och mejeriföretagen gemensamt mjölkböndernas kvalitetsarbete. Guldmedaljen delas ut till den som levererat mjölk av mycket hög kvalitet i minst 23 år och priset har delats ut sedan 1958.

– Det är roligt att ha kommit så här långt och få uppmärksamhet för att man gjort något bra. Jag är stolt över gårdens mjölk. Det blir också speciellt att fira födelsedag med kungen, det har jag aldrig gjort förut!

Håkans föräldrar köpte gården i Järna 1979 och från början hade de bara några få kor. Men etappvis köpte de till smågårdar i trakten och utökade. I dag har Håkan ett 70-tal mjölkkor.

– Särskilt mamma tyckte att det var kul med kor och vi bröder fick hjälpa till och tyckte också att det var roligt. Direkt när jag var klar med skolan började jag jobba på gården och så småningom tog jag över helt. Det föll sig naturligt, säger han.

Kor är trevliga djur men de kräver sin tid, slår Håkan fast. Ska man producera mjölk av högsta kvalitet måste djuren må bra och allt runt omkring dem måste fungera perfekt. Sedan några år jobbar även hans systerson Carl Bundajev på gården och båda har samma tänk, säger Håkan.

Håkan Hellberg guldmedalj 2023 Vretens gård Järna

Håkan Hellberg guldmedalj 2023 Vretens gård Järna

Håkan Hellberg guldmedalj 2023 Vretens gård Järna

Håkan Hellberg guldmedalj 2023 Vretens gård Järna

– Det är jätteviktigt att vara noggrann med allt, från rutinerna vid mjölkning till foder och kornas omvårdnad. Vi kollar hela tiden hur djuren mår. Upptäcker man problem tidigt är det lättare att göra något åt dem.

Det är lätt att se hur korna mår, man lär känna dem väl när man är så mycket hos dem, säger Håkan. Han berättar om en av favoriterna som heter 644 och har kommit upp i hundra ton mjölk.

– Hon har hållit sig frisk och kalvat ett tiotal gånger. Det blir ju speciellt med en sådan ko och henne kan man verkligen lita på. Men här finns flera fina kor och det är inte bara ”hundratonnare” som blir favoriter, säger han.

 

Att jobba för friska kor och mjölk av högsta kvalitet har alltid varit självklart på gården. Den bästa mjölken ger bättre betalt, men det handlar också om yrkesstolthet.

– Jag vill leverera en bra vara till konsumenterna. Jag är också intresserad av mina kor och det är roligast att jobba när alla djur mår bra och allt går bra, säger Håkan.

Han tycker också att jobbet känns viktigt, ur flera perspektiv.

– Vi behöver producera mat i Sverige och vår mjölk håller hög kvalitet, utan att vi använder en massa antibiotika. Dessutom blir det fint där våra betande djur går. Vi får öppna landskap och biologisk mångfald.

Håkan har inga planer på att kröna sin karriär med guldmedaljen och sedan sluta med mjölkkorna. Han tänker jobba vidare många år till. Nästa år är planen att bygga ett nytt ungdjursstall för att ersätta det gamla som börjar bli slitet.

– Jag tänker att jag ska fortsätta här ett bra tag till. Sedan får vi se hur det blir, om Calle kanske vill ta över. Men jag jobbar nog tills jag kolar, säger Håkan med ett litet leende.