Hallå där Agneta Hermansson, nyvald ledamot i LRF Mälardalens styrelse

Agneta Hermansson, ledamot Mälardalen

Vem är Agneta Hermansson som valdes in i som ny ledamot i styrelsen på LRF Mälardalens stämma den 19 mars? Här svarar hon på frågor om hur hon ser på sitt förtroendeuppdrag, vilka frågor hon vill driva och vad som kommer att bli roligast med uppdraget som styrelseledamot.

Hallå där Agneta Hermansson, hur känns det att vara nyvald i styrelsen?

Det känns hedrande att ha fått förtroendet att vara en del av regionstyrelsen. Det är mycket att lära sig, så just nu är det en smula rörigt i mitt huvud. Men, som min inställning oftast är, så löser det sig nog sinom tid.


Vem är du?

Jag är husdjursagronom och jobbar till vardags som byggrådgivare på Växa Sverige. Jag föddes i Danderyd 1969, men flyttade tillsammans med min familj till Brottby när jag var 13 år. Sedan dess har Vallentuna varit min hembygd i stort sett. Jag bor i ett gammalt torp med min man, den ena av våra två döttrar, en hund och en katt. I stallet i anslutning till vårt hem har vi fyra hästar som tar större delen av min lediga tid i anspråk. 

 

Hur ser du på ditt förtroendeuppdrag?

Jag har fått ett hedrande uppdrag som jag verkligen vill göra mitt bästa för att förvalta så bra som jag kan. Jag tror att jag kan bidra med en objektivitet i och med att jag inte är aktiv lantbrukare själv. Jag har också erfarenhet av frågor som berör landsbygden och lantbruksföretag både som rådgivare och från myndighetshåll och tror att den kombinationen kan vara till nytta i arbetet i styrelsen.  


Vilka frågor vill du driva?

Min stora hjärtefråga är djurvälfärd både för lantbrukets djur och hästar. Naturligtvis är även hundar, katter och andra djurs välfärd lika viktiga för mig, men i mitt uppdrag i LRF är ju de djurslagen inte lika aktuella. Jag vill vara med och driva frågor som berör djurvälfärd och andra frågor med fokus på hästar och hästhållning. Det kan vara debatten om hård ridning, hästhållning och foderhantering eller arbetsmiljö på hästgården.

Jag vill också vara en person man kan fråga när man undrar varför myndigheterna resonerar på ett visst sätt. Själva diskussionerna med myndigheterna jobbar andra i styrelsen med, men just förklaringar och så kan jag nog hjälpa till med.

Eftersom lantbruken blir färre och större och företagen och de aktiva i hästbranschen blir fler, vill jag jobba för att få in hästhållarna i LRF. Hästgårdar är också lantbruk på sitt sätt och kan ha stort utbyte av kunskapen som finns hos våra traditionella lantbrukare. Kan man få hästhållare och övriga lantbruksföretag att träffas och diskutera med varandra tror jag att många motsättningar och missuppfattningar kan redas ut.

 

Vad kommer att bli roligast med uppdraget som styrelseledamot?

Det kommer bli jättekul att jobba med frågor som är viktiga för våra medlemmar. Även om jag jobbat inom de gröna näringarna under ganska lång tid finns det ju många problem och utmaningar som våra medlemmar ställs inför som jag inte har haft kännedom om tidigare.

 

Något du vill hälsa LRF Mälardalens medlemmar?

Jag vill tacka för förtroendet och hoppas att jag kan hjälpa till att utveckla samarbetet mellan alla branscher i de gröna näringarna. 

 

Sofia Weimarck
regional kommunikatör
sofia.weimarck@lrf.se
010-184 45 12