Han blev årets journalist 2023

Fredrik Birging med får
Årets journalist Fredrik Birging, reporter och programledare på Sveriges Radio P4 Västernorrland.

”Att veta att reportern man möter på gården bygger förtroende på bästa sätt.” Så löd en del av motiveringen till utmärkelsen årets journalist som delades ut på LRF Västernorrlands regionstämma den 23 mars.

Årets journalist är Fredrik Birging, reporter och programledare på Sveriges Radio P4 Västernorrland bosatt i Magdbyn, Ånge.
– Jag känner mig väldigt hedrad, säger Fredrik som under sex års tid arbetat som livereporter på P4 Västernorrland och uppmärksammat flertalet gårdar i länet. Något som blivit uppskattat i lantbrukarkretsarna.

Fredrik har gjort många intressanta inslag om allt från salmonella till gulliga små killingar, lamm och griskultingar.
– När man som livereporter är ute på en gård och gör intervjuer i direktsändning, så kan det som för stunden känns banalt och kanske inte så märkvärdigt, bli det som faktiskt är mest intressant. Alla människor bär på en historia, berättar Fredrik.

Han har en grundförståelse för hur viktigt jordbruket är och känner respekt för verksamheten, oavsett om det är en nötköttsbonde, getuppfödare eller en odlare som han intervjuar. Vilket också avspeglar sig i hans reportage.
– I dessa tider, påverkade av både pandemi och krig så har många insett behovet av att vara självförsörjande. Jordbruket och att vi producerar i vår närhet spelar därmed en viktig roll. Vi är beroende av en levande landsbygd och ett landskap som vi brukar. Lek med tanken att vi tar bort alla djur och alla jordbruk på våra gårdar, då blir det dystert, säger Fredrik.

Fredrik Birging
Fredrik Birging har en grundförståelse för hur viktigt jordbruket är.

Journalistik som bygger förtroende
LRF Västernorrlands motivering till utmärkelsen Årets journalist löd: Att för länets medborgare genom etern beskriva lantbruk, djurhållning, priser eller växtlighetens behov, kan vara kruxigt och behöver förberedas. En reporter skall på kort stund både få inslaget och ämnet intressant för lyssnaren men framför allt få den intervjuade att känna trygghet i kommunikationen. Att veta att reportern hen möter på gården inte är någon som förknippas med skjutjärnsjournalistik bygger förtroende på bästa sätt. Därför är Fredrik Birging en värdig mottagare av utmärkelsen Årets Journalist 2023. 

Fredrik Birging med får
Fredrik är en värdig mottagare av utmärkelsen Årets Journalist 2023.