Nya ansikten i regionstyrelsen

LRF Västernorrlands regionstämma 2023
Lär känna de nya ledamöterna i LRF Västernorrlands regionstyrelse.

Christoffer Lindahl, 35, Ånge och Amanda Andersson, 34, Sidensjö blev på LRF Västernorrlands regionstämma den 23 mars i Härnösand invald som ledamöter i LRF Västernorrlands regionstyrelse. Här får ni lära känna Christoffer och Amanda lite bättre.

Christoffer Lindahl bor i byn Bolltjärn, Ånge och driver en ekologisk gård med mjölkfår under namnet Strömmens Gårdsmejeri tillsammans med frun Caroline Nielsen.  De köpte gården samt mejeriet 2018 och har sedan dess lyckats ysta flera prisbelönta ostar vid SM i mathantverk. Ostar som är tillverkade på både får- och komjölk. 

– Det känns jättekul att blivit invald i styrelsen. Jag saknar nätverkande och kontakten med likasinnade människor, så det här blir toppen, säger Christoffer Lindahl som även är aktiv inom Västra Medelpads lokalavdelning.

Christoffer Lindahl
Christoffer Lindahl

Amanda Andersson bor i byn Västertjäl utanför Sidensjö i Örnsköldsvik. Sedan snart två år tillbaka driver hon och hennes respektive mjölkproduktion på Näsgården i Djupsjö utanför Skorped. På gården har de 280 mjölkande kor i robot och odlar ca 600 hektar grovfoder till djuren. 

– Det känns naturligtvis jättekul att få detta förtroende. Jag har varit engagerad i LRF i flera år men inte tidigare varit förtroendevald i en regionstyrelse, så det känner jag ska blir hemskt spännande och intressant. Och jag hoppas att jag ska kunna bidra på ett värdefullt sätt i regionens arbete framöver, säger Amanda Andersson, som är styrelsemedlem i lokalavdelningen Nätra-Sidensjö-Skorped. 
Amanda är utbildad agronom och uppvuxen på ett lantbruk i södra Östergötland. Hon har tidigare arbetat som växtodlings rådgivare i Mälardalen och innan hon flyttade upp till Örnsköldsvik så var hon anställd som verksamhetsansvarig för LRF Växtodling och växtodlingsexpert på LRF riks.

Amanda Andersson
Amanda Andersson

Rovdjursfrågan och växtodling är viktigt
Christoffer brinner extra mycket för rovdjursfrågan och uppskattar LRFs arbete med den.
– Jag ser extra mycket fram emot att arbeta med ett problem som egentligen inte hade behövt vara det, det vill säga vargfrågan. Det finns en del varg i Ånge kommun nu och det är ett problem. Inom LRF kan vi samlas och bli en stark röst som hörs. Tillsammans kan vi åstadkomma mer, säger Christoffer.

På fritiden gillar Christoffer att träna, åka skidor, fiska med fuga samt jaga, och då blir det mest toppfågel.

Växtodling och frågor kopplat till lantbruket ligger såklart Amanda varmast om hjärtat.
– Först och främst ska det bli intressant att få sätta sig in i regionens arbete och i alla aktuella frågor. Jag tycker även det är intressant med företagsfrågor. Alla företagare är ansvariga över den egna verksamheten och dess utveckling. LRF har en viktig roll och gör fantastiskt mycket i att arbeta för rimliga villkor och bättre förutsättningar för att vi som företagare på landsbygden ska kunna utvecklas, berättar Amanda och fortsätter.

– Jag har ju haft förmånen att se LRF ifrån flera delar, som anställd, förtroendevald lokalt och via ungdomen. Det är en häftig och stark organisation som tveklöst bidrar till bättre förutsättningar för medlemmarna. Jag är övertygad om att det hade varit avsevärt svårare att bedriva företag inom de gröna näringarna utan en organisation som LRF. Men det är ju alltid lättare att se hur man har det nu och inte hur det kunde ha varit utan LRFs arbete. Och jag kan också uppleva att det är det som är svårt att vara engagerad i LRF, att mycket arbete inte syns och att det inte alltid är lätt eller lämpligt att kommunicera kring saker man genom påverkan har satt stopp för eller lyckas förändra till det bättre. Samtidigt som det är så otroligt viktigt att tydliggöra arbetet som pågår för att behålla förtroendet från medlemmarna, avslutar Amanda.

På fritiden gillar Amanda att odla blommor och grönsaker i liten skala. Hon har två dansk-svenska gårdshundar som hon gillar att aktivera och har testat både agility och nosework. Att åka iväg med husbilen, upptäcka nya delar av landet, äta gott och besöka gårdsbutiker är något som uppehåller hon och hennes respektive under ledigheten.

För att ta pulsen på Christoffer och Amanda så ställde vi några snabba frågor till dom.

"This or That" med Christoffer och Amanda: 

Tall eller gran?
Christoffer:  – Gran.
Amanda: – Pass på den!

Holstein eller Aberdeen? 
Christoffer:  – Holstein.
Amanda: – Holstein.

Röjning eller plantering?
Christoffer:  –  Röjning.
Amanda: – Plantering.

Ost eller fil?
Christoffer:  – Ost.
Amanda: – Alla former av mejeriprodukter.

Stihl eller Husqvarna?
Christoffer:  – Stihl.
Amanda: – Pass på den!

EU-politik eller kommunpolitik?
Christoffer:  – Oj, svårt. EU-politiken är viktigare för det är där de viktigare och större besluten fattas.
Amanda: – EU-politik, det är ju där det mesta börjar

Vatten eller mjölk?
Christoffer:  – Mjölk.
Amanda: – Mjölk.

De Leval eller Lely?
Christoffer:  – Då säger jag Lely. Eftersom att De Leval krånglar så mycket för oss.
Amanda: – Vi har ägt robotar av båda märkena.

John Deere eller Valtra?
Christoffer:  – John Deere.
Amanda: – Traktormärke spelar inte någon roll.

traktor och EU-flagga
EU-politik är viktigt för Amanda och Christoffer.