Högstadieelever tävlade om att skapa lönsammaste lantbruket

Eleverna som vann tävlingen "Skapa Sveriges lönsammaste lantbruk"
Eleverna som vann tävlingen "Skapa Sveriges lönsammaste lantbruk"

En innovativ lantbrukstävling, arrangerad av Floraskolan och Milafo Lantbruk i Skellefteå, gav ett 80-tal elever mer kunskap om hur det svenska lantbruket och matproduktionen fungerar.

Under senaste månaden har 85 st elever i årskurs 7 på Floraskolan i Skellefteå deltagit i en innovativ tävling där de fick uppdrag att skapa Sveriges lönsammaste lantbruk. Tävlingen arrangerades av Floraskolan och LRFs besöksgård Milafo Lantbruk genom LRFs lokala kommungrupp i Skellefteå och syftet var att skapa ett intresse hos eleverna för både matproduktion och lantbruk.

Gården skulle omsätta 80 miljoner
Tävlingen gick ut på att eleverna fiktivt skulle köpa en lantgård i Västerbotten eller Norrbotten där de skulle ställa om produktionen för att uppnå en omsättning på 80 miljoner kronor. Omsättningskravet sattes för att eleverna skulle tänka till kring antalet djur, fodermängd, grödor samt hur det nordliga klimatet påverkar planeringen av en gård i den storleken.

Mikael Forslund som driver Milafo Lantbruk besökte skolan i mitten på januari när tävlingen presenterades för eleverna. Han fick då möjligheten att berätta om sin gård och hur det är vara lantbrukare.
– Det blev många frågor. Allt ifrån hur man köper en ko till vad korn är. Vilket var något som en del elever lätt blandade ihop, berättar Mikael Forslund.

Eleverna köpte och startade sedan fiktivt i gång gårdar med olika produktionsgrenar. Det var allt ifrån mjölk-, kött- och äggproduktion. Men även whiskeydestilleri, vinproduktion, saffransodling samt en och annan hotellverksamhet.

Mikael Forslund, Milafo Lantbruk
Mikael Forslund, Milafo Lantbruk

Wagyugården korades till vinnare
I måndags var det dags för Mikael att återigen besöka skolan och utse en vinnare.
– Jag trodde inte att eleverna skulle klara av den här uppgiften så bra som det gjorde. De hade såklart googlat sig till en del information. Men de hade även ringt runt till olika lantbrukare och forskare i Sverige för att ta reda på fakta. Man blir imponerad av framförandet och den geisten som eleverna levererade, berättar Mikael.

Vinnargruppen hade köpt en gård i Haparanda i Norrbottens län och startat igång bolaget Skegyu som producerade Wagyukött med 400 djur i besättning. De hade startat en odling för egen foderproduktion och hade ett väldigt genomtänkt lantbruk i alla led.  Vinnarna fick var sin t-shirt med ”Årets bonde”- tryck.

Under våren kommer eleverna på Floraskolan att få göra ett studiebesök på Milafo Lantbruk och lära sig mer om det svenska lantbruket. Liknande tävlingar har arrangerats av Floraskolan tidigare år och är något som ingår läroplanen.

Vill du besöka en LRF besöksgård?
Via LRFs besöksgårdar finns möjlighet att träffa djur och bönder för att få veta mer om hur ett jord- eller skogsbruk fungerar. Du kan åka dit med en förskole- eller skolklass, arbetsplats eller förening.
Läs mer om våra besöksgårdar här.