Inspirationsdag om kartor och leder för företagare inom besöksnäringen

Jonas Andersson, 2023
Foto: Jonas Andersson

Den 23 januari arrangerade Visit Halland en inspirationsdag om kartor och leder för företagare inom besöksnäringen i Halland. För att få med markägares perspektiv var Martina Philip, regionalt sakkunnig på LRF inbjuden. 

- Jag tycker att Visit Halland arbetar bra med de här frågorna, de försöker alltid få med perspektivet från de vars mark andra avser nyttja. Ska utvecklingen av leder bli hållbar över tid så måste markägaren involveras från start. Allemansrätten ger inte rätt att dra leder på annans mark och det är klart att lämnar man ut kartor som leder folk ut på sina grannars marker så behöver det vara förankrat, säger Martina Philip. 

Under inspirationsdagen lyfte Martina även problematiken i att vissa inom besöksnäringen saknar förståelse för markägarna och deras företagande. Ett kunskapsglapp som behöver minska. 

- Företagare inom besöksnäringen behöver sätta sig in i markägarens situation. Bland annat behöver man vara medveten om att den som äger marken också är företagare. En företagare som driver sin verksamhet året om. Det gäller att inte störa eller hindra den verksamheten, jord- och skogsbruk har alltid företräde framför allemansrätten. Som markägare kan man alltid rätt att säga nej till en led, därför gäller det för den som vill driva ett sådant projekt att verkligen hitta och lyfta de positiva effekterna och samtidigt säkra upp så att nyttjandet av den eventuella leden blir hållbar över tid.

Med anledning av ovan nämnda aspekter har LRF tillsammans med Naturturistföretagen, Visit Dalarna och Jordägarförbundet tagit fram avtalsmallen ”Turism på annans mark”. Detta material rekommenderar LRF både kommuner, naturturismföretag och markägare att använda för att förekomma vanliga problem. 

Har du som markägare frågor om ledutveckling eller allemansrätten kontakta
Martina Philip, regionalt sakkunnig LRF Väst, på martina.philip@lrf.se eller 010-184 44 30