Konkurrensverket undersöker: Vart tar pengarna i livsmedelskedjan vägen?
2024-01-23

Funderar du på hur matpriserna till konsument kan höjas så mycket, samtidigt som en så liten del av matkronan går till lantbrukaren? Konkurrensverket har fått i uppdrag av regeringen att undersöka detta närmare. Konkurrensverket gör just nu en genomlysning av livsmedelsbranschen.
Nyligen höll Susanna Sällström Matthews, sakkunnig ekonom på Konkurrensverket, en digital presentation under rubriken ”Vart tar pengarna i livsmedelskedjan vägen?”. Föreläsningen arrangerades av LRF, Vreta Kluster och Östgötamat.
Ett 70-tal åhörare lyssnade på Susanna Sällström Matthews presentation av hur man gått till väga och vilka olika delar man tittat på när genomlysningen gjorts. I undersökningen tittar man både på branschen totalt och fördjupar sig i sju utvalda produktgrupper: ägg, bröd, potatis, matolja, ost, smör och färsk kyckling.
”Resultatet visar väldigt stor variation”
På Konkurrensverkets hemsida kommer du inom några veckor att kunna läsa deras delrapport kring var pengarna i livsmedelskedjan tar vägen. Andra delar som man tittar på i andra delprojekt i genomlysningen är avtalsstrukturer, etablering och etableringshinder med mera.
– Resultatet i den här delrapporten visar att det finns väldigt stor variation. När vi kommer med rekommendationer om konkurrensfrämjande åtgärder är det på basis av alla de här studierna vi gjort. De är klara i maj-juni. Det kommer då vara en grupp som tittar på det när alla rapporterna är färdiga. Så slutsatsen om vad vi kan göra för att förbättra situationen i livsmedelsbranschen kommer betydligt senare, säger Susanna Sällström Matthews.
Här kan du se den inspelade föreläsningen med Susanna Sällström Matthews.
Alla som vill förmedla inspel och synpunkter till Konkurrensverket kan gå in här och skriva i deras tipsartjänst: https://www.konkurrensverket.se/tipsa-oss/