Kostnadsläget oroar - LRF kräver krispaket

El- och dieselpriset skenar. Därtill har priserna på gödning och spannmål höjts. Om inte kostnaderna på insatsvaror går ner eller priser till bonden går upp kommer lönsamheten vara mycket pressad framåt. LRF kräver därför ett krispaket för att rädda livsmedelsproduktionen.

— Ska vi ha någon livsmedelsproduktion kvar i landet måste det ske något drastiskt. Detta är en oerhört viktig fråga för oss, säger Lotta Zetterlund, regionordförande LRF Gävleborg.

Under hösten 2021 steg priserna på spannmål och mjölk och i början på 2022 kom även en höjning av nötköttspriset. Även elpriserna har stigit i Europa, vilket har sin bakgrund i nedläggning av kärnkraftverk och därmed ett ökat beroende av sol, vind och naturgas på kontinenten. Stigande naturgaspriser drar med sig priserna på gödning. Utbudet på naturgas kontrolleras i stor utsträckning av Ryssland som använder det som ett geopolitiskt påtryckningsmedel. Sammantaget har de globala priserna på insatsvarorna stigit mer än priserna på jordbruksprodukter vilket sänker lönsamheten för jordbruksföretag i hela världen. LRF jobbar därför aktivt för att försöka få genom ett krispaket som riktar sig till svenska bönder.

— Vi har ställt krav på våra regionala riksdagspolitiker om att man måste ta ansvar för det allvarliga läget. Vi har bland annat lämnat förslag på ett tillfälligt stöd till lantbruket på samma sätt som vid extremtorkan 2018, säger Lotta Zetterlund, regionordförande i LRF Gävleborg.

— Ett annat förslag är att vi vill ha en grön skatteväxling där ett nytt skatteavdrag ersätter dagens skattenedsättning på diesel. Till dess måste vi också ha fortsatt återbetalning av dieselskatten genom en förstärkning av nuvarande återbetalningssystem för jord- och skogsbrukare, säger Anita Boman Daniels, regionordförande i LRF Dalarna.

Samtidigt ser den nya CAP-reformen - som troligtvis träder i kraft 2023 - inte ut att ge mer pengar till lantbruket utan snarare tvärt om, vilket ytterligare försvårar läget.

Medlemmar i Dalarna och Gävleborg uttrycker en oro inför framtiden. Bland annat slår höjda bränslepriser hårt på lönsamheten på gårdsnivå.

— Vi kommer inte släppa den här frågan under 2022. Det är viktigt att våra medlemmar känner en framtidstro. Inte minst det säkerhetspolitiska läget visar hur viktigt det är med en inhemsk livsmedelsproduktion, säger Anita Boman Daniels och Lotta Zetterlund.