Lantbrukare mötte toppolitiker på partidagar i Linköping

Jeanette Blackert, ordförande LRF Östergötland, i samtal med liberalernas partiledare Johan Pehrson.
LRFs regionordförande Jeanette Blackert i samtal med liberalernas partiledare Johan Pehrson.

När Liberalerna höll sina landsdagar på Konsert och Kongress i Linköping var LRF där och fick en pratstund med både partiledaren Johan Pehrson och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Liberalernas främsta frågor är utbildning, integration, miljö- och klimat. Miljö- och klimatpolitiken har direkt anknytning till de gröna näringarna och partiet sitter på ministerposten.

- Det var väldigt bra dagar. Framgångsfaktorn är att ha en lantbrukare med som kan prata om hur politiken påverkar hens vardag, säger Anna Blomberg som är näringspolitisk rådgivare på riksförbundet och som deltog i LRFs monter.

Lantbrukarna som liberalerna fick träffa var mjölkbonden Katarina Wolf från Hägerstad, Rimforsa, och grisproducenten Jeanette Blackert, tillika LRFs regionordförande.

- Jag och Romina pratade en god stund. Jag berättade om min verksamhet, ägarskiftet vi har gjort och beskrev olika utmaningar som jag och andra unga lantbrukare upplever. Hon tog själv upp överimplementering av EU-lagar som ett problem och ville höra vad jag tänker om det, berättar Katarina Wolf.

Hon fortsätter.

- Jag förklarade hur många olika instanser som kontrollerar lantbruket, där hade hon bra koll på hur det funkar. Överlag fick jag känslan av att hon var insatt och intresserad, hon tog själv upp att hon lagt fram ett förslag som ska göra att lantbruket slutar klassas som miljöfarlig verksamhet. Mot slutet pratade hon även en del skog med Elin Sunesdotter på LRF Skogsägarna. 

Partiledaren Johan Pehrson stannade till hos LRF runt 10 minuter. Med en morot från montern som rekvisita tog han tillfället i akt att prata om livsmedelsörjningens betydelse för landets beredskap. Även partiets EU-parlamentarier, Karin Karlsbro, stannade för samtal.

- Jag lyfte utmaningen med lantbrukets bristande konkurrenskraft och uppmanade dem att stötta reformer som främjar svenskt lantbruk. Både Johan och Karin blev inbjudna till fortsatta samtal och gårdsbesök, berättar Jeanette Blackert.