Lärare och elever runt om i Sverige hyllar utbildningssatsningen “Bonden i skolan-veckorna"

Bonden i skolan
Anna Lindgren, LRF Mitt, och Victor Skoog, LRF Ungdomen Uppsala, besökte klass 3a i Håbo kommun för att berätta att de var en av klasserna som vunnit tävlingen under Bonden i skolan-veckorna och får åka på gårdsbesök under våren 2024.

Totalt anmälde sig 1447 klasser i Sverige till LRFs aktivitet Bonden i skolan-veckorna, vilket motsvarar 45 000 elever. Målsättningen låg på 20 000 från början vilket visar på en lyckad satsning. Utbildningsaktiviteten pågick under oktober månad och var gratis för alla i elever i hela landet – av 290 kommuner hade 250 kommuner anmälda skolor till aktiviteter vilket visar på en bra geografisk spridning. Syftet med satsningen var att lära barnen var maten på tallriken kommer ifrån och varför vi behöver våra bönder.

Nu är utvärderingen för 2023 genomförd och resultatet kan sammanfattas med att Bonden i skolan-veckorna blev en succé med ett uppskattat material och innehåll som underlättar planeringen och undervisningen för lärarna, och som väcker lust och nyfikenhet bland eleverna. Utifrån utvärderingen kan vi konstatera att Bonden i skolan på riktigt har bidragit till önskad kunskap om vår svenska mat samt gett eleverna en positiv bild av det svenska jord- och skogsbruket. Lärarna uppger även att satsningen väckt intresse bland eleverna om gröna näringarna som en framtidsbransch. En lärare skriver att vad hon än visade eller vad de än jobbade med på sajten så var eleverna positiva och att “elevernas glädje i att lära sig nya saker på ett roligt sätt" var bland det bästa. Fler liknande kommentarer från utvärderingen som visar på elevernas engagemang i frågorna lyder:

"Eleverna har verkligen brunnit för hela projektet." 

"Mina elever ÄLSKADE bonden i skolan, de frågade varje lektion när vi skulle fortsätta att arbeta med bonden i skolan. De såg särskilt fram emot filmerna!" 

Bland det mest uppskattade är filmerna som finns på sajten. Lärarna skriver i utvärderingen att filmerna väckte stor nyfikenhet och gav en bra och verklighetstrogen bild av lantbrukslivet och var maten vi äter kommer ifrån. Spel, quiz och tävlingar var också något som lyftes som positivt:

“Eleverna tyckte det var spännande med filmerna med böndernas barn. Vi la även ned mycket tid på att prata om vikten av svensk mat och hur det påverkar miljön, vilket de blev väldigt engagerade i.”

Lättillgängligt material som skapar engagemang

I utvärderingen hyllade lärarna plattformen som helhet och var tacksamma över att materialet var lättillgängligt vilket sparade tid. Materialet bidrog också till engagemang samt många givande diskussioner i klassrummet vilket många lärare lyfte som positivt.

"Det bästa har varit att genom detta fina material få möjlighet att lyfta undervisningen om lantbruket/jordbruket och ge mina elever lustfylld kunskap om ett mycket viktigt ämne = livskunskap."

“Hela konceptet är klockrent, det är ett blandat material som når alla. Fin och givande plattform!”

"Det bästa var att vi fick igång så mycket bra diskussioner och tankar om landsbygden och hur vi får olika produkter från odling och uppfödning." 

73 procent av lärarna som svarade på utvärderingen hade tidigare inte använt materialet på bondeniskolan.se, vilket innebär att LRF har nått ut till många nya lärare och elever. Utifrån enkätsvaren kommer majoriteten av lärarna fortsätta använda materialet kommande år och de är positiva till att rekommendera aktiviteten och materialet till kollegor vilket förhoppningsvis leder till ännu större engagemang och spridning under 2024.

Mer om Bonden i skolan-veckorna

Bonden i skolan är en digital plattform som finns tillgänglig året runt för lärare och elever med färdiga lektioner för F-6 om djur, växter och det svenska lantbruket. På sajten bondeniskolan.se finns också filmer, quiz och pyssel. Bonden i skolan-veckorna var en extra satsning under 2023 för att nå ökad spridning och kännedom kring plattformen bondeniskolan.se samt öka kunskapen om ämnet. Satsningen innebar ökade kommunikationsinsatser men också lansering av nytt spännande material på sajten. 

Satsningen kretsade kring en digital plattform där eleverna fick navigera sig runt på en fiktiv bondgård för att lära sig mer om hur maten produceras och hur det är att vara lantbrukare. Utöver faktatexter om bondens växter, djur, och maskiner fick eleverna ta del av kluriga quiz, en skattjakt, spel samt filmer där matprofilen Dante Zia besöker fyra olika lantbrukare för att lära sig mer om var maten kommer ifrån och vad en bonde gör.

Eleverna genomförde dessutom olika utmaningar utanför klassrummet, kopplat till bland annat skogen, skolmaten och jobben i de gröna näringarna. Under perioden pågick också en tävling där ett antal skolklasser runt om i landet vann ett gårdsbesök som kommer att genomföras under våren 2024.

Läs mer och ta del av innehållet här.