Lars och Keiko väljer att satsa trots tuffa tider

man, kvinna , fårhus
Lars Pettersson och Keiko Schönberg i Öxnevål, utanför Säffle. Foto: Pontus Widell.

Att våga satsa är en devis lantbrukarna Lars Pettersson och Keiko Schönberg i Öxnevål, utanför Säffle, lever efter. Nu bygger de ett fårhus i mångmiljonklassen trots tuffa tider och ett år präglat av ett svajigt ekonomiskt läge och extremt väder.

Att driva Lantbruk utan erfarenhet 

2016 beslutade Lars Pettersson och Keiko Schönberg sig för att ta över gården utanför Säffle från Lars faster, även fastän de inte hade någon lantbrukserfarenhet. Sedan dess har de hunnit prova sig fram med mindre uppsättningar av flera olika djur på gården för att hitta det upplägg som passar dem bäst. 

- Vi hade visserligen erfarenhet av biodling i större skala och är båda entreprenörsjälar, men vi visste inte särskilt mycket om att driva ett lantbruk, så inlärningskurvan har varit ganska brant. Det har såklart bitvis varit motigt men på sätt och har det också varit ganska bra då vi fått prova oss fram och lära oss vad som passar oss bäst, säger Keiko.  

Keiko får medhåll från en nickande Lars som reflekterar över åren de drivit gården och hur de lyckats få ihop det.  

- En nyckel för att få det att funka har varit att vi två kompletterar varandra väldigt bra, dels som personer men även sett till vår bakgrund. Keiko är ekonom vilket vi haft väldigt stor nytta av. Sedan har vi haft en otrolig tur med grannar med mer erfarenhet än oss. Sammanhållningen här i bygden är fantastisk och alla hjälper varandra. Det har underlättat jättemycket för oss. Det är bara att besöka ett av LRFs lokalavdelningsmöten här i Säffle Norra så märker man direkt av gemenskapen, säger Lars.  

kvinna, får
Keiko Schönberg. Foto: Pontus Widell.

Satsar på får och lamm 

Nu, några år efter övertagandet och många lärdomar rikare har de kommit fram till ett recept som framför allt består av fårtackor och lamm med inriktning på köttproduktion och i viss mån även ull. Sedan en tid tillbaka är de i full gång med att bygga ett fårhus i mångmiljonklassen med plats för 400 tackor och 800 lamm. 

- Vi ser dels att får och lamm passar våra marker bra, men även att det har stor potential rent affärsmässigt. Även om Sverige inte har en tradition av lammkött ökar efterfrågan samtidigt som Sveriges självförsörjningsgrad på lamm sjunkit de senaste årtiondena, säger Lars.  

Satsningen på fårhuset sticker ut något ett år som 2023 då läget varit minst sagt pressat, inte minst för lantbrukarna. Lars och Keiko är inget undantagsfall men väljer trots det att blicka in i framtiden med stor optimism.  

- Höga räntor, inflation, dyra insatsvaror, torka och regn är svårt att bortse från. Det är klart det är jättekämpigt men samtidigt är vi är båda obotliga optimister så vi väljer att se på positivt på framtiden. Tids nog löser det mesta sig med hårt arbete, tålamod och lite is i magen. Även om det är motigt måste man våga satsa, säger Keiko samtidigt som hennes allvarsamma min byts ut mot ett leende.  


Pontus Widell

regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se
010-184 26 28

man, får
Lars Pettersson. Foto: Pontus Widell.