LRF påverkar från din gårdsplan hela vägen till Bryssel

Ingrid Rydberg / LRF 01/10/2024Bryssel, Belgien Credit: Wilhelm Westergren

Varför ska LRF vara i Bryssel? Den frågan ställde vi till Ingrid Rydberg, chef för LRFs Brysselkontor och en riktig veteran i EU-bubblan. I 18 år har Ingrid jobbat för det gröna näringslivets intressen i Bryssel. – Det är ett måste att vi är på plats, säger hon.

– Vår närvaro är otroligt viktig. Framförallt för att vi ska kunna påverka besluten som fattas i Bryssel för hela EU på ett riktigt framgångsrikt sätt och för att göra det krävs att vi har ett nätverk på plats och en bra omvärldsbevakning.

Sverige har varit med i EU sedan 1995, men LRF har varit på plats i Bryssel sedan 1989. Något som Ingrid påpekar har varit av yttersta vikt för att LRF ska kunna bli en kraft i Bryssel.
– Att vara på plats och bygga våra nätverk som handlar om personliga relationer görs inte via Teams utan det krävs ett ihålligt arbete över lång tid på plats. 

Beroende av landsbygden

Hon påpekar att runt 90 procent av alla regler och all politik som EU ägnar sig åt är på något sätt kopplat till den gemensamma marknaden. Just jordbruket och CAP har till stor del varit garanten för att den inre marknaden ska fungera. Jordbruksbudgeten är en viktig del här som garanterar att politiken är fullt ut gemensam. 
– Värdet av jordbrukets produktionen på EU-nivå och livsmedelsexporten till länder utanför EU är stort och skapar många jobb, säger Ingrid.
– Och landsbygden är otroligt viktig för EU:s både tryggade livsmedelsförsörjning och säkerhet. Europas storstäder är fullt ut beroende av en livskraftig landsbygd, fortsätter hon.

LRF jobbar aktivt inom den  europeiska paraplyorganisationen för lantbruksorganisationer och kooperativ, COPA/COGECA. Och det är gemensamma krafter som gäller i Bryssel.
– Tillsammans fick vi ministerrådet och Europaparlamentet att skicka tillbaka förslaget om en ny förordning om växtskydd till EU-kommissionen under förra mandatperioden, berättar Ingrid.

Värdefulla kontakter

Ingrid återkommer också till betydelsen av det nätverk som LRF har byggt genom snart 40 års närvaro i Bryssel. Hon lyfter den goda relationen LRF har med generaldirektoratet för jordbruket samt att LRF släpps in och kan påverka många tunga beslutsfattare direkt i alla institutionerna.
– Vi har skaffat många vänner i Bryssel genom åren.

Nätverket ger också tillgång till både kunskapsöverföring och omvärldsbevakning som är till nytta för LRFs påverkansarbete på alla nivåer. Från EU, till stat, regioner och kommuner.
– För att hålla koll på det viktigaste som händer inom frågor kopplat till lantbruk och skogsbruk tycker jag att alla borde prenumerera på vårt nyhetsbrev från Brysselkontoret.

Ingrid lyfter också nyttan av LRFs nätverk i Bryssel när det gäller mer akuta händelser. Under torkan 2018 var det tack vare LRFs goda kontakter med både dåvarande landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och dåvarande jordbrukskommissionär Phil Hogan som Sverige snabbt fick godkännande till mer flexibla regler inom CAP. 
– Frågorna är stora och komplexa, men LRF gör skillnad i Bryssel!

Prenumerera på Brysselnytt