LRF Västernorrlands höll stämma med temat ägarskiften

LRF Västernorrlands regionstämma 2024
Gunilla Kjellsson som fick fortsatt förtroende som ordförande i LRF Västernorrlands regionstyrelse.

Årets tema för LRF Västernorrlands regionstämma i Härnösand var ”Ägarskiften – många vill, men få kan”, ett tema som satte prägel på stämman och avspeglade sig i både pristagare och stämmotal. Fem motion behandlades varav två blev underlag till motioner som ska skickas till riksförbundstämman. Ett nytt stadgeförslag bifölls också under stämman.

LRF Västernorrlands regionstämma 2024 hölls på Parkaden i Härnösand den 19 mars där 56 fullmäktige deltog. Gunilla Kjellsson, ordförande för LRF Västernorrland, inledde stämman genom att tala om generationsväxlingar.

– Många vill men få kan, så lyder dagens tema. Många känner nog igen sig, vad kommer hända med den gård och den verksamhet som jag själv driver nu? Här i Västernorrland vill vi bibehålla den produktion vi har, men vi har en åldrad lantbrukarkår. Vad kan då LRF göra, för att göra skillnad här? Frågade Gunilla.

Gunilla berättade om den regionala livsmedelsstrategin där man pratar om ägarskiften och försöker identifiera vad som behövs och vilka knäckfrågorna är för att få fler generationsskiften på plats. Därefter valde Gunilla att själv dela med sig om den gången hon och hennes man tog över gården där de verkar idag.
– Jag och min man erbjöds köpa mina föräldrars fastighet, en generationsgård, som vi köpte 1992 och tillträdde 1993. Vi pratade ihop oss med mamma, pappa och syskonen. Det gick förvånansvärt bra, vi var oroliga att det skulle bli hårdare diskussioner, men vi landade i en lösning där vi alla var nöjd. Stämningen i familjen vad god, och vi hade bra hjälp hos bankerna, LRF Konsult och skogsägarföreningen som höll oss i handen under processen. Man behöver hjälp utifrån vid sådana tillfällen, för det är svårt att lösa själv. Dagen vi tillträdde var en skön känsla, även om det var nervöst. Idag är det annorlunda. Det kan vara svårt att hitta finansiering, sade Gunilla.

– Känslan av att ta över en gård, vare sig det är en gård där man ägnar sig åt skogsproduktion, grönsaksodling eller mjölkproduktion, är något särskilt. Det är en speciell känsla när jag tar på mig skidorna och åker på skaren i skogsbeståndet som nu gallrats för tredje gången, och som planterades på 60-talet. Precis som vilken odlare som helst, tittar man efter skadedjur, ser om föryngringen överlevt vintern, och man funderar om man kan lära sig något av sina misstag. Jag hoppas att fler kan få känna den känslan, och att vi någon dag kan säga, ”Många vill, och många kan”. Det är ett mål väl värt att arbeta mot, avslutade Gunilla.

LRF Västernorrlands regionstämma 2024
Katarina Wolf, vide ordförande LRF Ungdomens riksstyrelse gästades stämman.

Många vill men få kan

Katarina Wolf, ordförande LRF Ungdomens riksstyrelse gästade stämman och talade om LRF Ungdomens rapport ”Många vill, men få kan” som handlar om ungas syn på ägarskiften inom de gröna näringarna. En rapport som lägger fokus på de utmaningar som unga står inför när de ska ta över lantbruksföretag, men också den framtidstro som finns bland dagens unga lantbrukare.

– På uppdrag av riksförbundsstämma har LRF Ungdomen samlat hela branschen för att gemensamt driva frågan om ägarskiften. Efter flera undersökningar släppte vi därför en rapport hösten 2023, som identifierar de största hindren för generationsväxlingar, berättade Katarina.

Katarina förklarade att det är färre, men större gårdar, idag. Det medför vissa utmaningar, fram för allt gör det att det blir mer kostsamt att köpa en gård. Bristen på kapital är därför det största hindret. Likaså skulle bankernas inställning till de gröna näringarna behöva förbättras. Undersökningen visar också att äldre har svårt att släppa taget om sina lantbruk, samtidigt som de äldre paradoxalt nog upplever att det inte finns unga som vill ta över.

– Unga lantbrukare är måna om att få upp statusen på att vara bonde, de vill ändra det negativa tonläget som används internt inom branschen och förändra den allmänna uppfattningen om att vara bonde. Av alla de tillfrågade i studien svarade 94% som inte tagit över ett lantbruk, vill göra det i framtiden. Det finns alltså en framtidstro bland ungdomarna. Vi vill prata lösningar, inte bara utmaningar, sade Katarina.

Sedan rapportsläppet arbetar LRF Ungdomen vidare med arbetet på flera fronter, inte minst genom olika webbinarier och genom att delta i politiska samtal. Senast förra veckan mötte Katarina stadsminister Ulf Kristersson för att lämna över rapporten och presentera förslaget om etableringslån.  

Läs hela rapporten här.

Vinterlandskap

Två motioner vidare till riksförbundsstämman

Sammanlagt behandlades fem motioner på stämman där samtliga i någon form bifölls. Två motioner beslutades bli underlag till motioner som ska skickas till LRFs riksförbundsstämma som hålls senare i maj, och två blir underlag för skrivelser till riksförbundsstyrelsen. Den sista fick endast en av sina att-satser bifallen.


Den första motionen som blir till underlag för motion till riksförbundsstämman handlar om utbetalningarna av EU:s jordbruksstöd. Motionären yrkade att LRF ska verka för att lantbrukaren ska få delar av sitt jordbruksstöd utbetalat trots att den hamnat i kontroll. Kontroller kan nämligen innebära en lång och utdragen process, och när stöden uteblir under hela denna kontrollperiod riskerar lantbrukaren få likvida problem. 

Den andra motionen handlade om hur den brukningsbara jordbruksmarken minskar, både när man bygger på jordbruksmark och när jordbruksmark slutar brukas och därmed växer igen. För att komma runt problematiken om att mark växer igen skulle man kunna införa ett brukningskrav på jordbruksmark, där passiva markägare tvingades slå av gräset för att stävja buskvegetation. Kanske skulle ett sådant brukningskrav öka incitamenten att arrendera ut sin mark till aktiva jordbrukare. Motionären yrkade med anledning av detta att LRF utreder om ett skötselkrav på jordbruksmark skulle medföra positiva effekter, och hur ett sådant skötselkrav i så fall bör utformas för att nå önskvärd effekt utan att göra allt för stora inskränkningar på äganderätten.

Läs mer om motionerna här.

LRF Västernorrlands regionstämma 2024
Pågående motionsbehandling.

Beslut om ändring av stadgarna

Som en del av arbetet inom ramen för ”Framtidens folkrörelse” lade styrelsen för LRF Västernorrland fram förslag om stadgeändringar på tre områden, varav alla bifölls av stämman. Det första innebar en förändring om formatet på regionstämmorna. Tidigare har stadgarna inte reglerat hur en regionstämma skall hållas, vilket har inneburit att regionstämmorna ska hållas fysiskt. Regionstyrelsens ändringsförslag innebar att styrelsen kan besluta att såväl ordinarie som extra regionstämma kan hållas digitalt. 


Det andra ändringsförslaget handlade om hur kallelsen vid en extrastämma skall se ut. Tidigare har stadgarna tillåtit att kallelsen inte behöver gå ut enligt samma regler som en ordinarie stämma, men nu gäller samma reglering för kallelse oavsett om stämman är ordinarie eller extrainsatt. Det sista ändringsförslaget handlade om att stadgar kan ändras både vid en ordinarie stämma och vid en extrastämma, i stället för endast vid ordinarie stämmor.

LRF Västernorrlands regionstämma 2024
Mingelbild på regionstyrelsen från stämman; Christoffer Lindahl, Ånge, Bengt Granqvist, Sundsvall, Björn Olsson, Arnäsvall, Rolf Johansson, Njurunda, Gustav Sahlin, Torpshammar, Amanda Andersson, Sidensjö och Gunilla Kjellsson, Sidensjö.

Gunilla omvald till ordförande

Gunilla Kjellsson, Sidensjö fick fortsatt förtroende som ordförande i LRF Västernorrlands regionstyrelse. Även regionstyrelsens ledamöter Bengt Granqvist, Selånger-Sättna, Rolf Johansson, Njurunda och Gustav Sahlin, Torpshammar valdes om på nytt. Övriga i styrelsen med ett år kvar är Amanda Andersson, Sidensjö, Björn Olsson, Arnäsvall och Christoffer Lindahl, Ånge.

LRF Västernorrlands regionstämma 2024
Syskonparet Mikaela och Markus Hedberg, Njurunda fick utmärkelsen Årets ungdom.

Årets ungdom

Utmärkelsen Årets ungdom som delas ut av LRF Västernorrland och Föreningsnämnden går till ungdomar som visar på ledarskapsförmågor i att både leda sig själv och inom ett ansvarsområde. I år gick utmärkelsen till syskonparet Mikaela och Markus Hedberg i Njurunda, som tog ta över efter sin pappa på mjölkgården efter att han blev sjukskriven. Motiveringen löd ”Att ta fullt ansvar för en högproducerande mjölkgård med egen rekrytering är värt att uppmärksammas. Det är en sak att finnas som en resurs på en gård, men det är något helt annat att ta fullt ansvar för driften”

Läs mer om Årets ungdomar här.

Årets kommunikatör 2024; Andreas Öhman
Årets kommunikatör blev Andreas Öhman, regissör till filmen "”En dag kommer allt det här bli ditt”.

Årets kommunikatör

Filmregissören Andreas Öhman fick utmärkelsen Årets kommunikatör med motiveringen; Andreas har genom filmen ”En dag kommer allt det här bli ditt” beskrivit de känslor som följer ett generationsskifte. Ett generationsskifte som både kan vara det enklaste och det mest komplicerade vilket Andreas skildrar i filmen. I omgivningar som Västernorrlänningen känner igen sig i får tittaren följa familjen genom skratt och allvar i frågor med hög igenkänning. Han har genom filmen beskrivit ägandet och kärleken till skogen för den breda allmänheten. Detta gör Andreas till en värdig mottagare av årets kommunikatör 2024.  

LRF Västernorrlands regionstämma 2024
Lars Stark, Noraström fick utmärkelsen Årets miljöpris på 5000 kr.

Årets miljöpris 

Årets miljöpris på 5000 kronor tilldelades Lars Stark, Noraström som under många år stöttat lantbrukare att utveckla sin produktion i linje med förändrade lagar och regler för att förbättra miljön. Med sin kompetens om kloka klimatåtgärder och en god insyn i villkoren för norrländsk livsmedelsproduktion har han hjälpt lantbrukare i ett stort geografiskt område att tänka nytt och långsiktigt för att vara miljömässigt lönsamma och hållbara.  Ett stort antal lantbrukare har bidragit till de gröna näringarnas gemensamma insats för att uppfylla de globala miljömålen tillsammans med Lars och hans arbete. Så löd motiveringen.

LRF Västernorrlands regionstämma 2024
Peter Sellgren, Henrik Hägglund och Pernilla Berglund från Gideå-Grundsunda lokalavdelning mottog priset Årets lokalavdelning på stämman.

Årets lokalavdelning

Årets lokalavdelning för 2023 års verksamhet inom LRF Västernorrland tilldelades Gideå-Grundsunda lokalavdelning för att de arbetat målmedvetet och engagerat med att synliggöra LRF i bygden. Med ett brett utbud av aktiviteter så som filmkvällar, betessläpp och diskussionskväll kring remissen om Framtidens Folkrörelse har de lockat och engagerat både medlemmar och allmänhet. Lokalavdelningen lever verkligen upp till devisen ”ett LRF för alla” och är därmed en god ambassadör för LRF. Pernilla Berglund, Henrik Hägglund och Peter Sellgren mottog priset på stämman.

LRF Västernorrlands regionstämma 2024
Årets silvernålar gick till Karin Bergfors, Ljustorp, Peter Edholm, Nordingrå, Nils Magnus Vestin, Liden och Anna Karin Hennström, Bredbyn (ej med på bild).

Silvernålar

Enligt tradition delades årets Silvernålar ut under regionstämman. Silvernålen är LRFs hedersutmärkelse som delas ut till engagerade förtroendevalda eller tjänstemän som nedlagt ett gediget arbete inom LRF och/eller föreningarna och därigenom gagnat jord- och skogsbrukets utveckling. I år tilldelades Silvernålen till Peter Edholm, Nordingrå, Karin Bergfors, Ljustorp, Nils Magnus Vestin, Liden och Anna Karin Hennström, Bredbyn.

LRF Västernorrlands regionstämma 2024
Mingelbild på medlemmarna.