Mattias Larsson och Maria Krüger Eriksson föreslås som nya ledamöter i regionstyrelsen

Mattias Larsson
Mattias Larsson från Abbotnäs säteri.

Valberedningen föreslår Mattias Larsson och Maria Krüger Eriksson som nya ledamöter i LRF Södermanlands regionstyrelse. 

Både Maria och Mattias är två kunniga och inspirerande människor som valberedningen tror passar bra in i regionstyrelsen.

 - Mattias är en lantbrukare som visar framåtanda och modernt tänk med precision i hela produktionen. Hans engagemang i LRF Ungdomen är såklart ett plus som påverkat vårt val, säger Karin Ericson, ordförande i valberedningen.

- Maria är en hästföretagare med bred syn på lantbruket. Hon har bred erfarenhet från andra branscher som påverkar lantbruket, fortsätter hon.

Långt engagemang i LRF Ungdomen

Mattias Larsson driver, tillsammans med sin fru och sina föräldrar Christin och Jan, gården Abbotnäs säteri utanför Katrineholm. Företaget är i grunden ett lantbruksföretag med affärsgrenarna växtodling, nöttköttsproduktion, entrepenad, skog, bostadsuthyrning och solelsproduktion.

Mattias utbildade sig till driftledare efter naturbruksgymnasiet och två år i Australien. Han är i dag en 33-årig trebarnsfar som, utöver arbetet på gården, är hemma med sitt yngsta barn som är ett år, bloggar åt tidningen ATL och frilansar åt tidningen Lantmannen.

Mattias mamma Christin är ordförande i Katrineholms kommungrupp och var för några år sedan ledamot i regionstyrelsen. Även Mattias har erfarenhet av förtroendeuppdrag inom LRF. Han har suttit i valberedningen för LRF Ungdomens riksstyrelse. För några månader sedan gjorde han comeback som ledamot i LRF Ungdomen Södermanland efter en paus därifrån på tre till fyra år. Det som lockade honom till att tacka ja till en föreslagen plats i regionstyrelsen är chansen till att påverka och stå upp för de gröna näringarna.

- Jag brinner för precisionsodling och produktionen. Sen 2017 har världens spannmålslager minskat för varje år. Det är väldigt bekymmersamt. I regionstyrelsen hoppas jag kunna bidra med framåttänk och ungt driv, säger han.

Brinner framförallt för veterinärfrågorna

Maria Krüger Eriksson är uppväxt med såväl lantbruksdjur som hästar. Hennes mors sida av släkten kommer från Årdala, Sparreholm och Dunker utanför Malmköping. 
I dag driver hon tillsammans med sin man stuteriverksamhet med uppfödning av travhästar på Flenmo Egendom utanför Flen. De tog över verksamheten 2011. Gården skiftade de från hans föräldrar 2020.  

Utöver verksamheten på gården jobbar Maria även som apotekare och som sjuksköterska på Mälarsjukhusets intensivvårdsavdelning. I LRF har hon sedan tidigare engagerat sig i lokalavdelningen Flensorten och hon brinner framför allt för veterinärfrågorna. Maria har arbetat som apotekare i cirka 20 år, varav en tid som produktchef för djurläkemedel och djurvårdsprodukter på Apoteket AB. Då jobbade hon mycket med veterinära frågor och nära LRF när det gällde frågor kring lantbruksdjur. 

- Den problematik vi har med veterinärbristen, djursjukvården och den administrativa bördan ligger mig närmast, men jag har nog också en del erfarenhet att bidra med i andra frågor också. I regionstyrelsen hoppas jag kunna bidra med ett lite annat perspektiv och bred erfarenhet brukar vara bra i sådana sammanhang, säger hon.

Maria Krüger Eriksson