Ministern på Ostfestivalen: Kor är mirakelmaskiner

Ostfestivalen 2024, Peter Kullgren, Palle Borgström
Festivalen invigdes genom att landsbygdsminister Peter Kullgren och LRFs förbundsordförande Palle Borgström delade på en Wrångebäcksost.

Den tionde upplagan av Ostfestivalen på Münchenbryggeriet i Stockholm blev en sådan klang- och jubelföreställning som arrangörerna hade hoppats på.

- Responsen från besökarna var väldigt positiv. Våra egna kringarrangemang med bland annat regelsafari var också lyckad, säger Anna Kaijser på LRF Lokal Mat och dryck.

Festivalen invigdes genom att landsbygdsminister Peter Kullgren och LRFs förbundsordförande Palle Borgström delade på en Wrångebäcksost, en av den ökande mängd svenska produkter som nu har erhållit EUs skyddade beteckningar.

Under sina tal betonade Palle kraften i att det både finns stora och små producenter.

- Jag blir stolt när jag ser variationen. Det är en fantastisk utveckling som har skett och den kommer att fortsätta, sa Palle Borgström.

Även Peter Kullgren betonade vikten av allas lika värden.

- Vi behöver en bred palett av livsmedelstillverkare. Alla mejerier bidrar till livsmedelstrygghet. Därför är det viktigt att vi köper svensk ost. Jag har utmanat mig själv och andra att prova fler svenska ostar. Den växande svenska ostkulturen kommer öka intresset för svensk ost.

Peter Kullgren berättade om sin egen ostresa och lyfte det geniala i en ko.

- Om inte kor fanns var vi tvungna att uppfinna dem. De bidrar till biologisk mångfald, lagrar in i kol i marken och som extra bonus för vi naturgödsel. Kor, får och getter är mirakelmaskiner.

Peter Kullgren, hans statssekreterare Dan Ericsson och ett flertal myndigheter hann också med att gå på regelsafarit som LRF Mjölk och LRF Lokal mat och dryck arrangerade. Där fick de möjlighet att diskutera med förretagen om de 832 regler som företagarna måste navigera i och hålla i huvudet varje dag i sina verksamheter.

Den växande regelbördan är ett prioriterat område för regeringen, sa statssekreteraren Dan Ericsson och påminde om den förenklingsutredning som nyss har påbörjats och som ska vara klar 2025.

- Det var fullt tryck under hela helgen och alla var så positiva och glada. Besökarna uppskattar verkligen de svenska ostarna. Branschen har jobbat väldigt intensivt med sitt kvalitetsarbete och det ger resultat i att fler upptäcker produkterna och gillar dem. Tack vare att så många gårds-och hantverksmejerier är EU-godkända, så når de en större marknad både inom Sverige och utanför, säger Anna Kaijser.

Under festivalen delades en mängd priser ut. Här hittar du alla vinnare.

Här kan du också läsa vår intervju med statssekreterare Dan Ericsson - Regelkrånglet är en prioriterad fråga.