Statssekreterare Dan Ericsson: Regelkrånglet är en prioriterad fråga

Peter Kullgrens statssekreterare Dan Ericsson på Ostfestivalen 2024
Stadssekreterare Dan Ericsson besökte Ostfestivalen.

I samband med Ostfestivalen arrangerade LRF Mjölk tillsammans med LRF Lokal mat & dryck en regelsafari, där flera myndigheter samt landsbygdsminister Peter Kullgren och hans statssekreterare Dan Ericsson deltog.

Vi ställde fyra frågor till Dan Ericsson.

Vad är dina spontana tankar efter regelsafarin?
-    Vi har fantastiska mathantverkare i hela landet som trots regler, avgifter och kontroller från olika håll ändå lyckas lyfta sina företag och kan leverera. De är hjältar!

De har närmare 20 myndigheter att förhålla sig till och flera hundra regler. Vad gör ni för att minska på deras administrativa arbete?
-    Sedan dag ett när vi trädde in i regeringskansliet var detta ett av de huvudprioriterade frågorna för oss, hur vi kan stoppa den ökade mängden regler, avgifter och kontroller. Vår ambition är att detta ska minska så att alla fantastiska mathantverkare får mer tid över till att ägna sig åt att producera för den svenska marknaden, men även för export. Därför har vi tillsatt en förenklingsutredning som bland annat ska se om man kan samla kontroller på ett ställe. Vi får se vad utredningen kommer fram till.

Endast 4 av 10 ostar som köps i affärerna är svenska. Hur ser du på det?
-    Ambitionen är att höja självförsörjningsförmågan på alla livsmedel. Jag har noterat att osten har sjunkit och över tid men där kan en Ostfestival vara ett sätt att få svenska folket intresserade av svensk ost. Vi kommer aldrig kunna jämföra oss med Frankrike, men kan vi bli ett ostland med kvalitetsprodukter och få svensken att förstå det, så kan vi minska det franska inflytandet.

Hur ser du på osten som en beredskapsprodukt?
-    Helt nödvändig. Vi måste höja nivån på alla våra livsmedelsprodukter, däribland osten.

Läs mer om LRFs regelsafari här.

Dan Ericsson om regelkrångel och livsmedelsberedskap