Minska risken för spridning av expansiva ogräs

Lars Bäkstedt, ordförande i LRF Växtodling
Lars Bäkstedt, ordförande i LRF Växtodling

Expansiva ogräs som renkavle och hönshirs blir ett allt större problem i södra Sverige. LRF Entreprenad och LRF Växtodling tog därför ett samtal med Kalle Knutsson, Föreningen Skånes Maskinstationer och Lars Bäkstedt, ordförande i LRF Växtodling för att höra hur de tänker kring arbetet med att förhindra spridning av expansiva ogräs.

Kalle Knutsson från Föreningen Skånes Maskinstationer förklarar att det krävs planering och noggrannhet.

– Vi försöker köra infekterade fält när vi vet att vi kan rengöra maskinerna efteråt.  På fält där det finns gräsogräs jordbearbetar vi för att minimera ogräset och få det att gro och använder kemisk bekämpning i de fall det behövs och är möjligt.  Det är också viktigt att täcka släpen vid transport, säger han. 

Han betonar också vikten av att rengöra maskiner och redskap, även om det tar tid.

– Beställaren måste förstå att det tar tid  att tvätta och blåsa rent maskiner och att tiden kostar Men det är nödvändigt för att undvika att sprida ogräs mellan fält. 

Hönshirs

Hönshirs

Renkavle

Renkavle

Nolltolerans mot gräsogräs 

Lars Bäkstedt, ordförande i LRF Växtodling och förvaltare på Öveds kloster, berättar att de har en tydlig strategi för att stoppa spridningen. 
– Vi övervakar våra fält noga. Om vi upptäcker gräsogräs vidtar vi åtgärder före eller efter skörd. Vi har i princip nolltolerans mot gräsogräs och är beredda att putsa ner  grödan om det behövs. Om vi väljer att handplocka lägger vi ändå upp en strategi för tröskning för att inte riskera spridning till fler fält. Efter tröskning av problemfält saneras tröskan, halmen pressas inte och fältet lämnas orört så länge det går. Nästa år försöker vi sen välja en gröda där ogräset kan bekämpas effektivt. 

Lars lyfter också vikten av rengöring av maskiner

– Alla maskiner ska rengöras innan användning, även om man tror att risken är liten. Gräsogräset kan komma från ett tidigare fält, så rengör inte nära andra fält vid misstanke om förorening. Glöm inte att rengöra lånade eller hyrda maskiner innan användning. Det är också viktigt att informera den man samarbetar med eller lejer in om eventuell förekomst av tex renkavle eller hönshirs på gården.  

Han ser också ett behov av mer kunskap i branschen. 
– Många vet inte hur de här ogräsen ser ut eller hur de sprids. Det behövs mer information så att alla förstår riskerna och vad som krävs för att hindra spridning.

Förebyggande arbete är lönsamt 

Att bekämpa ogräset är inte bara tidskrävande, det kostar också pengar.  

Jämfört med fält utan renkavle kommer preparatkostnaden att öka med 600-1000 kronor per hektar och år. Den högre kostnaden för fält där renkavle blivit resistent. Om man tidigare klarat sig med en ogräsbekämpning tillkommer kostnad för ytterligare en körning.

I vissa fall går det inte att odla höstraps eftersom den grödan ger ogräset utrymme att sprida sig. Om man dessutom behöver minska den höstsådda spannmålsarealen kommer det ha ytterligare negativ påverkan på det ekonomiska resultatet. 

Hönshirs är i huvudsak ett problem i vårsådda grödor. I vårspannmål där det tidigare bara behövts en örtogräsbekämpning blir det en ökad kostnad på ca 900 kronor per hektar och år för en extra körning och preparat i fält infekterade med hönshirs.  I vissa fall, som i havre, går det inte att bekämpa hönshirs med kemiska medel alls. 

Risken är dessutom att både hönshirs och renkavle utvecklar resistens. Då blir problemen ännu svårare att hantera. 

Tillsammans kan vi minska spridningen 

Både Kalle och Lars är tydliga med att ingen kan lösa problemet ensam. Alla måste ta sitt ansvar. 
– Rengör maskiner noggrant. Håll fälten fria från ogräs. Informera dem du samarbetar med. Och se till att täcka transporter, säger Lars. 

Här kan du läsa mer om renkavle och hönshirs: 

Kalle Knutsson
Kalle Knutsson

Gå med i LRF – din röst, din nytta, ditt nätverk

LRF driver frågor som gör skillnad för dig som verkar inom lantbruk, skog och landsbygd. Som medlem får du tillgång till förmåner, kunskap och nätverk som stärker din vardag och ditt företagande. Tillsammans får vi landet att växa.