Modernisera jaktlagstiftningen för att lösa samhällets utmaningar 2024

Mikaela Johnsson
Mikaela Johnsson, LRFs vice förbundsordförande

LRF välkomnar att regeringen tillsätter en utredning för att modernisera jaktlagstiftningen från 1987. Den nuvarande jaktlagstiftningen är utrustad med gas men ingen broms och vi har i vissa områden en explosionsartad utveckling av vilt, och även ”nya” arter som vildsvin och varg som vi på landsbygden behöver hantera.

- Samhällets utmaningar har förändrats på många plan sedan 1987 och dåtidens tydliga inriktning om ökning och skydd av vårt vilt har lyckats mycket väl. Men i dagens samhälle är det snarare den krympande skara av bönder och odlad åkermark som behöver skyddas från de stora viltpopulationerna. Kraven på jorden och skogen ökar och lantbruket vill bidra till att minska klimatförändringar genom förnybara produkter och kolinlagring, mätta en befolkning och bidra till biologisk mångfald och rekreation. Då måste vi tillskrivas ett värde, även i en lagstiftning vars främsta syfte är jakt, säger Mikaela Johnsson LRFs vice förbundsordförande.

Enligt Viltskadekommissionens utredning kostar viltet minst 18 miljarder kronor årligen för jordbruk, skogsbruk och trafik. Var åttonde minut sker en viltolycka på våra vägar, vilket är ovanligt mycket jämfört med våra grannländer.

- Tänk dig att du tillverkar bilar och att ett gäng varje natt tar sig in och vandaliserar fordonen. Ungefär så kan lantbrukare känna det efter ett nattligt besök av vildsvin. Det är inte hållbart. Viltet har ökat till ett orimligt antal idag och viltskadorna kan faktiskt vara avgörande för om en bonde har råd att odla eller ens fortsätta sin verksamhet, avslutar Mikaela Johnsson LRFs vice förbundsordförande.

Även skogsbruket påverkas negativt på grund av betesskadorna. Skogens koldioxidupptag minskar med 12 miljoner ton per år på grund av viltskadorna. Framför allt är det ek, rönn, asp och sälg som är utsatta, trädslag som är viktiga för den ökade artrikedomen.

Några av LRFs och Viltskadekommissionens åtgärdsförslag för att modernisera jaktlagstiftningen: 

  • Ge tydliga direktiv om minskade stammar och avskjutning av klövvilt och stora fåglar till Jordbruksverket, Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket och Länsstyrelsen.

  • Utfodringen av vilt ska regleras.

  • Utvidga Naturvårdsverkets uppdrag till att omfatta inventering av betesskador av allt klövvilt.

  • Klassificera vildsvin som en allvarligt skadegörande art.

Läs mer

Regeringen vill modernisera jaktlagstiftningen - Regeringen.se

Beslut regeringssammanträde den 25 januari 2024

LRF om Viltskadekommissionens rapport: Viktiga slutsatser som avgör vår framtida matförsörjning | Lantbrukarnas Riksförbund

Ett välkommet politiskt steg mot en ny jaktlag | Lantbrukarnas Riksförbund