Möjlighet till ekonomisk hjälp till aktiviteter för lokalavdelningar

Pizzakväll för ungdomar i Askeby mars 2019

Vill din lokalavdelning göra en kunskapshöjande eller omsorgsrelaterad aktivitet? Det finns pengar att söka för detta. Helene Lindberg, ordförande i Kornbodens lokalavdelning, berättar om hur man går till väga och ger exempel på aktiviteter som ryms inom detta. 

Region Gotland har tilldelat LRF Gotland en 1,5 miljoner kronor för 2023, pengar som ska främja lantbruken på ön. Detsamma gjordes 2022. LRFs lokalavdelningar på Gotland kan söka pengar härifrån till kunskapshöjande eller omsorgsrelaterade aktiviteter. Om man som lokalavdelning är intresserad av det diskuterar man det man vill göra i sin lokalavdelning och tar sedan kontakt med Helene Lindberg eller Petter Engström, vice regionchef på Gotland. Vid en större aktivitet eller föreläsare diskuterar Petter med regionstyrelsen och sedan tas det ett beslut om pengar till det ska beviljas eller inte. 

-   Vid den här tidpunkten i fjol var det sagt att den här möjligheten för lokalavdelningarna att söka pengar skulle finnas 2022 ut. Nu är det även möjligt under 2023. Vi står nu i startgroparna för vårbruket, en del har redan börjat, och det finns mindre tid till att hinna styra upp aktiviteter. Jag har därför sagt att jag kan hjälpa till med praktiska saker som att boka lokal, ordna med föreläsare, mat med mera för alla lokalavdelningar på Gotland och LRF Ungdomen här som vill ordna en aktivitet som man får pengar för, säger Helene.

Aktiviteterna man kan beviljas pengar för kan till exempel vara en fikaträff, pizzakväll, bowlingkväll eller bussresa. Aktiviteterna kan vara kombinerad fika/mat med en intressant föreläsare eller kurs så att det blir både ett tillfälle att träffas, att diskutera och få nya kunskaper inom olika ämnen. Det kan också vara att man ordnar en träff där man diskuterar om man ska gå ihop när det gäller olika satsningar, som på exempelvis solceller, eller där någon delar med sig av något av intresse som han eller hon gjort. Det kan också vara en bowling- eller pizzakväll där man bara träffas för detta. 

-  En lokalavdelning har till exempel ätit på restaurang och hade samtidigt ett föredrag om EU:s jordbrukspolitik, en lokalavdelning har ordnat en träff där de pratade om inflation och räntor och en lokalavdelning har haft jultallrik med information om EU:s jordbrukspolitik, säger Helene.

-  Bara samkväm kan rymmas inom omsorgsrelaterad aktivitet. Det blir ett tillfälle att träffas och det är nog så viktigt. Men man kan inte ha tre pizzakvällar i rad utan det behöver vara någon form av fortbildning däremellan också, säger hon.   

Intresset för aktiviteten behöver komma från lokalavdelningen, men även medlemmar som inte är med i LRF är välkomna att delta i den. Syftet med pengarna från regionen är nämligen att de ska främja allt lantbruk på Gotland. 

Intresset bland lokalavdelningarna för att söka pengar för kunskapshöjande eller omsorgsrelaterade aktiviteter har hittills varit ganska stort berättar Helene. LRF Gotland har också använt pengarna från regionen till exempelvis Grön Framtidsdag och till uppskattade kurser i HLR genom Röda korset eller studiecirkel om psykisk hälsa genom MindShift Gotland.