Matilda i Hultsfred brinner för osttillverkning

På gården Lida utanför Järnforsen i Hultsfreds kommun, precis på gränsen mellan Kalmar och Jönköpings län bor Matilda Johansson med sin sambo och deras två söner och driver företaget Räven & Osten. Ysteriet och gårdscaféet ligger på gården. Matildas Eldost blev nyligen prisad som den bästa i en tävling.

Matilda berättar att företaget Räven & Osten startades i april 2013 och bygget av mejeriet blev klart i september samma år. Ett år senare stod också café/butiksdelen klar. Sedan dess har hon ystat pastöriserade komjölksostar med mjölk som hon köper från en granngård. Ostarna säljer hon dels själv på marknader, eller till återförsäljare, andra gårdsbutiker och restauranger. 

- På sommaren har vi sommarcafé här på gården, från början av juli till mitten av augusti, berättar Matilda. Då finns café med hembakat fika, gårdsbutik med varor från lokala producenter och en ostdisk med gårdens alla ostar! Under resten av året är gårdsbutik och ostdisk öppen vid enstaka tillfällen beroende på säsong och andra evenemang.

Hur kommer det sig att du började?

Idén att satsa på osttillverkning fick hon under sommaren 2004, samtidigt som hon sökte till en folkhögskoleutbildning inom musik i Oskarshamn. Under utbildningen läste hon om en kvinna i Jämtland som hade getter och ostproduktion och tyckte att det lät så himla häftigt och fint. Men det dröjde ändå ett tag innan Matilda förverkligade sina planer. Hon är utbildad molekylärbiolog och har bland annat jobbat i labbet på Arla i Vimmerby. 

På folkskoleutbildningen träffade hon sin man Carl och de har idag två barn. Efter andra barnet stod hon plötsligt utan jobb. Då var det dags. Hon gick en ostkurs och sökte starta eget-bidrag. – Att ha ostar är som att ha djur. Man måste sköta om dem hela tiden, så jag kan inte bara dra iväg nu. 

Var kommer namnet på företaget ifrån?

Matilda berättar att hon valde namnet innan hon visste på vilken gård hon skulle ha sin verksamhet. Jag tog något helt annat för att ha ett varumärke, säger hon och berättar att namnet är inspirerat av fabeln om kråkan och räven.

– Kråkan har fått tag på en bit ost och sitter uppflugen i ett träd. Räven vill ha osten, men kråkan sitter utom räckhåll, så räven smider en listig plan och börjar smickra kråkan för hennes vackra fjäderdräkt. Till slut frågar räven: Är din stämma lika vacker som din fjäderdräkt? Då måste den fåfänga kråkan kraxa och tappar osten.

Prisade ostar

Under Ostfestivalen den 9 februari i Stockholm hade ostproducenterna möjlighet att tävla med sina ostar i nio olika kategorier i ett vetenskapligt smaktest. Räven & Ostens Eldost, Lida Blå och Lida Vit fick alla tre stjärnor och vann sina kategorier. Totalt delades tjugofyra priser ut och Matilda vann fem. Konkurrensen var stenhård och totalt 109 ostar i flera kategorier testades. Men det är inte det enda priset Matilda har vunnit med sina ostar. Hon har bland annat vunnit flera SM-guld och ett VM-brons.

Vad är det som driver dig?

- Jo, men det är nog själva produktionen, berättar Matilda. Det är så handfast och det blir någonting - en bra produkt som man kan äta. De arbeten jag hade tidigare har jag inte fastnat för på samma sätt och jag vet inte riktigt varför, men det här har alltid varit roligt. Jag har hittat någontings meningsfullt att göra. Det är lite som att odla. Man producerar någonting som man verkligen behöver, men det krävs ändå planering, kunskap och noggrannhet för att det ska gå att genomföra. Det är alltid en utmaning att lyckas och det är tillfredsställande när det går bra!

Finns det lönsamhet i småskalig livsmedelsproduktion?

- Jag kan leva på mitt företag idag, men det skulle vara svårt för mig att ha en anställd, berättar Matilda. Det var inte någon jättevinst de första åren, men jag har aldrig gått back. Jag skulle vilja säga att det beror mycket på vilka förutsättningar man har när man börjar. Jag hade en gård och det var ju en bra förutsättning för mig.

Tips till andra som skulle vilja ge sig in i branschen

- Ska man ge sig in i den småskaliga mejeribranschen så är det bra att vara ung för det är ganska tungt. Våga göra det du brinner för. Våga göra det du vill. Det är väldigt skönt att vara egenföretagare för man får bestämma själv, fortsätter Matilda.  Skaffa dig en bra utbildning för att det finns så mycket lagar och regler man behöver hålla koll på och skaffa dig kontakter med bra råvaruproducenter, samarbeta med andra och jobba ihop. 

Kommer du att finnas på plats under Ostfestivalen i Mörbylånga under Ölands Skördefest i slutet av september? 

Japp om inget oförutsett händer så kommer jag absolut att vara där!, avslutar Matilda. Det är ett bra arrangemang.

Här hittar du Matildas gårdsmejeri!

Lite fakta om eldosten