Yrkes-SM 2024 i Karlstad

Monica Thörner, 2024
Många stod i kö för att få snurra på LRFs “kunskapshjul”. Foto: Monica Thörner

LRF Värmland och Medlemsservice deltog på Yrkes-SM 2024 som genomfördes i i Karlstad under tre dagar på Tingvalla Sportcenter. Under dagarna deltog 68 yrken och ca 28 000 besökte mässan. Många stannade till vid LRFs monter och vi fick tillfälle att berätta om varför skog och lantbruk är framtidsbranscher.

Vi hade tre fartfyllda dagar i LRF Värmlands monter under Yrkes-SM dagarna i Karlstad.

Upptäcka, utforska och prova på yrken

Yrkes SM är mässan där du som besökare har möjlighet att upptäcka, utforska och prova på olika yrken. En helt unik chans att få information och inspiration inför ditt framtida studie- och yrkesval. De flesta utav de 28 000 besökarna var elever i årskurs 7–9 som börjar närma sig sitt gymnasieval och därmed också vilket yrke dom vill utbilda sig till. Innan besöket har eleverna fått fundera kring framtid, värderingar och attityder kring olika yrken för att bättre skapa stöd och struktur under besöket.  Åter i skolbänken får eleverna reflektera över de tankar som väckts och man diskuterar vidare med frågeställningar som rör de framtida studierna och yrkesval. 

Erik Evestam
Svarade deltagarna rätt på frågorna, vann de en mugg med popcorn. Foto: Erik Evestam

3 500 besökare i LRF Värmlands monter

Vi hamnade på Yrkes SM i Karlstad efter en inbjudan av Naturbruksgymnasiet Lillerud, vi deltog med eget tält i deras monter, här fanns djur, simulatorer, hinderbanor och mycket mer.

I LRF Värmlands monter var det full fart från öppning till stängning, uppskattningsvis så hade vi 3 500 besökare. Barn och elever köade hela dagen och var ivriga att få snurra på LRFs “kunskapshjul”. När de svarade rätt på frågorna inom kategorierna lantbruk, skog och djur vann de en mugg med popcorn. Maskinen gick varm under dessa dagar, det vill jag lova då ca 1000 muggar delades ut till de som svarade rätt. Under tiden hjulet snurrade, passade vi på att prata med eleverna vad dom visste om yrken inom vår bransch, kunskapen varierade såklart, men vi fick många möjligheter att berätta om vad vi sysslar med inom de gröna näringarna och det mottogs med stort intresse. Att det fanns så mycket teknik i branschen var många elever överraskade av. Vi fick också möjlighet att informera föräldrar, lärare och elever om Bonden i skolan och pushade också för aktiviteten i höst.

Vi tackar Lillerudsgymnasiet för att vi fick möjligheten att delta i detta fantastiska evenemang och sprida information och belysa varför just skog och lantbruk är framtidsbranscher.

Monica Thörner
vice ordförande, LRF Värmland

Yrkes-SM 2024, Karlstad
Foto: Erik Evestam.