Motioner och skrivelser i fokus när Töreboda bjöd in till medlemsträff

Håkan "HåPe" Persson
Medlemskväll med fokus på skrivelser och motioner. Foto: Håkan "HåPe" Persson.

Töreboda kommungrupp bjöd in till en medlemsträff med fokus på skrivelser och motioner till kommungruppsårsmötet och till regionsstämman, en tradition som de haft under många år. 

- Vi har haft det som en aktivitet i många år i avdelningen men nu kör vi i kommungruppens regi säger Håkan ”HåPe” Persson som är ordförande i kommungruppen. 

Innan om åren har man haft träffen under hösten men i år blev det tätare inpå årsmötet i kommungruppen. 

- Vi var 15 personer som samlades hemma hos Claes Sjöberg, ordförande i Moholms Lokalavdelning, han hade fixat en mustig köttgryta av Charolais till oss följt av kaffe och mingel, säger Håkan ”HåPe” Persson. 

Under kvällen spånades det om vilka frågor som medlemmarna tycker det är viktigt att LRF påverkar i och vilka frågor som kan gå som skrivelser eller vilka som kan gå som motioner. 

- På lokal nivå är vi inte så vana vid att skriva eller skicka skrivelser men de kan ju ofta innehålla mera text, en motion är ju att satserna mer av vikt. Fördelen med skrivelser är ju att de oftare går fortare igenom ”systemet” men att svaret kanske stannar vi de närmsta berörda, medan en motion kan skapa mer opinion och ses och kommenteras av fler. Nackdelen är ju att det tar längre tid att ta sig igenom systemet, säger Håkan ”HåPe” Persson. 

Krisberedskap och sårbarhet 

Medlemmarna i Töreboda lyfte under kvällen Vargfrågan och här vill de vara proaktiva och föreslå allmän jakt exempelvis mellan den 1 oktober till 1 mars. Denna tog mycket tid i anspråk under kvällen då vargen är närgången i området. Likaså lyftes Krisberedskapen och sårbarheten kring de stora produktionsanläggningarna som med lätthet kan slås ut och påverka stora delar av försörjningen och beredskap och här funderade medlemmarna på om hur man kan motivera till mindre anläggningar och kanske att det behövs ett avbytarsystem för att få mindre anläggningar och yngre att bli en del av branschen. Även bankernas påverkan för föreningar kom upp, det var en fråga som även lyftes förra året. Omsorg om varandra och ta hand om varandra i bygden diskuteras också särskilt när vissa intrång kan skapa konflikter grannar emellan. 

Många frågor diskuterades under kvällen och nu fortsätter arbetet med att skriva motioner. När det gäller intrångsfrågan funderar kommungruppen på att anordna ett särskilt möte om det. 

- Vi vet också att en viltmotion kanske är på g, avslutar Håkan ”HåPe” Persson ordförande i kommungruppen. 


Clara Hyltbäck

regional kommunikatör LRF Väst
clara.hyltback@lrf.se
076-836 81 00