Nära 80 deltog i möte om hur vi sköter skogen för att minimera granbarkborreskador

skog

Örebro län är särskilt drabbat av stora angrepp av granbarkborre. Problemen fortsätter. Markägare får förändrade förutsättningar för sin skogliga planering och problemen orsakar även stora ekonomiska konsekvenser. LRF Örebro erbjöd en kväll för att ge ökade kunskaper och förståelse för både svårigheter och möjligheter med att begränsa skador av granbarkborre.

Träffen hölls den 18 april och närmare 80 personer samlades då för att ta del av de medverkandes samlade kunskaper i ämnet. Kvällen var ett samarrangemang mellan LRF och Mellanskog. 

Karin Janzon, SBOs ordförande, och Erik Sandberg, regionordförande LRF Örebro, hälsade alla välkomna till kvällen. Därefter tog Monika Pettersson och Patrik Karlsson från Skogsstyrelsen vid. De berättade om nuläge, klimatförändringar, framtid och nya rön för bekämpning och skogsskötsel. Några tydliga råd är att avverka hela bestånd som är angripna, gallra tidigt, öka lövinblandning och att vara särskilt noga i hyggeskanter.

Ett tips till den som vill veta mer är att ta del av mer kunskap via skogsstyrelsens aktiviteter och information på deras hemsida. Just nu kan man anmäla sig till digitala webbinarer : https://www.skogsstyrelsen.se/bruka-skog/skogsskador/insektsskador/granbarkborre/

Efter Skogsstyrelsens föredrag berättade Johan Karlhager och Nils Nygren från Länsstyrelsen om hur man arbetar med skyddade områden och reservat, när och hur man kan göra insatser för att bekämpa och minska spridning av granbarkborre och att i nybildade reservat ta höjd för skogsskador i föreskrifter och skötselplaner. Man ska komma ihåg att reservat lyder under miljöbalken till skillnad från annan skog som ryms inom skogsvårdslagen, det ger olika möjligheter att agera och insatser styrs utifrån syften med reservaten. Det är viktigt med en konstruktiv dialog mellan myndigheter och markägare för att i samarbete minska negativa konsekvenser både i reservat och produktionsskog.

Många markägare är frustrerade över angrepp nära reservat eller skyddade områden. Naturvårdsverket har just nu på uppdrag av regeringen en utredning om möjlighet till ersättning eller kompensation nära skyddade områden och hur orsakssamband kan bedömas.

Frida Wästling från Ludvig och co berättade om vad som gäller juridiskt. Det pågår olika ärenden och man kan konstatera att det i nuläget är svårt att få rätt till ersättning och att det är komplexa processer att ge sig in i. Ett medskick som är nog så viktigt.

Henrik Svensson på Mellanskog tog vid och uppmanade markägare att sätta sig i förarsätet genom att vara aktiva i skogsskötsel och åtgärder för att förebygga skador och ta vara på virkesvärden. På med gummistövlarna menar han, inventera och lär känna era skogar och ta hjälp i tid, kontakta er skogliga samarbetspart. Det är bra att ha en plan för sin skog både på kort och lång sikt. Vi måste ta beslut efter rådande förutsättningar – vi lever med bestånd som förra generationen anlagt och vi anlägger ny skog för våra barn och barnbarn. Var noga med ståndortsanpassning, fundera på möjliga trädslagsval och variation i brukandet för att skapa motståndskraftiga vitala skogar.

Mötet bjöd på många intressanta frågor.

– Jag vill påstå att mötet var bra både för deltagarna och föreläsarna, att få höra varandras frågeställningar och perspektiv, säger Anna Åman som medverkade för LRF Öst.

– Jag tycker att antalet deltagare belyser att det finns både ett behov och ett intresse för att öka kunskapen i dessa frågor. Myndigheter och rådgivare har lärt sig mycket under de senaste åren kring granbarkborrarna, som exempelvis förebyggande åtgärder. Nu gäller det att ta till sig av kunskapen och omsätta den ute i praktiken.