Odling i Balans mer rätt än någonsin

Odling i Balans
Fotograf: Hans Jonsson

Demogårdar är hetaste modet i EU just nu. Inte minst inom stora utlysningar av EU-medel för forskning och utveckling. Där är så kallade Living Labs (levande laboratorier) och Lighthouse farms många gånger ett krav för finansiering. Här passar Odling i Balans som handen i handsken.

Ekonomi och ekologi i balans

Odling i Balans är en organisation med lantbrukare och intressenter som tillsammans verkar för ett långsiktigt hållbart och välmående svenskt lantbruk. LRF är sedan långt tillbaka medlem i Odling i Balans. Grunden för verksamheten är 16 pilotgårdar. De är kommersiella gårdar som ligger i framkant för hållbarhetsarbete och som kan användas för projekt, uppdrag, demonstration och studiebesök. Odling i Balans verkar som en länk mellan forskning och praktik. De ska visa att ekologi och ekonomi går hand i hand.

Komplexa systemutmaningar kräver samverkan

Lantbrukets frågeställningar är ofta komplexa och rör hela system. Att ta fram detaljkunskap om de enskilda pusselbitarna genom traditionell forskning med exempelvis parcellförsök är viktig. Men för att få flera pusselbitar att hänga samman kan så kallade levande laboratorier vara en effektiv metod. Till skillnad från traditionell forskning så samverkar flera olika aktörer med olika bakgrund och roller för att lösa gemensamma problem och samproducera kunskap och innovativa lösningar. Detta görs i verkliga miljöer där slutanvändarna involveras genom hela processen.

Lantbrukare lär av lantbrukare

Att nå ut med ny kunskap har alltid varit en utmaning. Avståndet mellan forskare och praktiker är ofta långt. Lantbrukare har lättare att ta till sig nya idéer från grannen än från forskare eller till och med från rådgivare. Där spelar demonstrationsgårdar eller lighthouse farms en viktig roll. Det är gårdar i framkant där lösningar kan demonstreras för andra och träningsaktiviteter kan arrangeras. De syftar till att inspirera andra lantbrukare att använda hållbara metoder.

SamZoner – innovativ aktörssamverkan

Att arbeta på detta sätt är inget nytt för Odling i Balans. Organisationen med dryga 30 år på nacken har alltid satt just lantbrukaren i fokus. Att samla olika aktörer kring en frågeställning har också varit ett kännetecken för organisationens arbete. SamZonsprojektet hade just ett sådant upplägg. Här handlade det om att finna innovativa lösningar för att skapa skyddszoner med fler olika funktioner. Med olika fröblandningar av blommande grödor eller gräs kan lantbrukaren samtidigt exempelvis skydda vatten mot oönskad förorening och gynna insekter såsom pollinerare eller nyttodjur. Här samverkade lantbrukare och personer med kunskaper om miljö, marknad, rådgivning, forskning och utveckling.

Lena Holm, Odling i Balans