Ösmo-Sorunda LRF-avdelning arrangerade dikningskurs

Lokalavdelningen i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan i Stockholms län arrangerade en dikningskurs i Grödinge bygdegård.

Lars-Petter Bergendahl, ordförande i Ösmo-Sorunda LRF-avdelning, berättar att idén om dikning och en kurs om det har diskuterats av och till i styrelsen och bland medlemmar i bygden under en längre tid. Nu slog de till och arrangerade kursen.

– Kursen är till för att flera av oss ska få en spark i baken och ta tag i de här frågorna, berättar Lars-Petter Bergendahl.

Styrelsen visste att SV sedan tidigare har arrangerat liknande kurser så samarbete med dem föll sig naturligt.

Lars-Petter Bergendahl, ordförande i Ösmo-Sorunda LRF-avdelning

Lars-Petter Bergendahl berättar att kvällen handlade till stor del om vilka lagar och regler som gäller för diken. Deltagarna fick också lära sig hur man söker och hittar information från gamla dikesföretag. Det är intressant för att då kan det finnas en andelslista, vem som ska vara med och betala en viss sträckning. Men dels också få redan på vilken vattenlag som diket lyder under, vilket avgörs av åldern på diket.

– Punkter som jag har lärt mig mer om är vilka direktiv och förändringar som gäller. Och att vattenskötsel angående lagar står väldigt högt i kurs. För min egen del tror jag att vi kommer bli mera aktiva i det torrläggningsföretag jag är med i, avrundar Lars-Petter Bergendahl.

Nästa steg är att ta kursen ut i fält.