Populära dagar
2025-05-09

Nästa veckoslut är dags för årets Östgötadagar. Både arrangören och företagarna på landsbygden är taggade. Arrangemanget är populärt med cirka 100 000 besökare från främst Östergötland, men också från intilliggande län.
– För region Östergötland är detta ett viktigt initiativ och arrangemang, som vi aktivt stöttar. En levande landsbygd med blomstrande företag har stor betydelse, både för bygden men också för besöksnäringen, säger Jan Owe-Larsson (M).
– Östgötadagarna gör det möjligt för stadsbor att knyta an med lantbruket och ta del av riktigt bra mathantverk. Särskilt i dessa tider är det viktigt att vi har ett lantbruk som känner framtidstro. Livsmedel från regionen är en viktig del i vår beredskap, menar Jan.
Uppstartsträffen i början av april samlande närmare 150 deltagare. De fick lyssna på resejournalisten Lina Skandevalls trendspaning som visar en reseboom med ett särskilt stort intresse för det genuina, svenska naturupplevelser i kombination med kultur och smakupplevelser.
Lina har rest runt under Östgötadagarna. Hon ser stora möjlighet för östgötar att upptäcka delar de tidigare inte sett. Hon uppmuntrar företagare att samverka så att besökare kan hinna med mer och ta del av fler aktiviteter i länet.
Östgötadagarna är populära. Arrangemanget dra närmare 100 000 besökare från främst Östergötland, men också från intilliggande län. Varje år anmäler sig nya utställare, mathantverkare och landsbygdsföretag. Vårens upplaga arrangeras 17-18 maj medan höstens variant sker under första helgen i september.
Under uppstartsträffen fick deltagarna höra om arbetet med Guldkorn kring Tåkern och historien bakom tre företag; Kafé på Skedet, Naturlogi och Löt Gårdsmejeri. Lokaltemat återkom under kvällen när smörgås, med ost från Löt Gårdsmejeri, serverades av Östgöta Kök. Dryck kom från Brunneby Musteri och Envalla Gård samt praliner från Lilla Pralinen.
Vreta Kluster visade även upp den nylanserade webbplatsen www.ostgotskmatforframtiden.se där engagerade kan ladda ner filmer, bilder och hämta statistik för att öka medvetenheten om vikten att välja mat producerad i Östergötland, ett arbete där LRF, Länsstyrelsen och region Östergötland deltagit.
– Så passa på. Ge er ut på vägarna, för att hitta ert smultronställe, uppmanade Jan Owe-Larsson (M).