Smakresa i Gävleborg med tema mat och beredskap

Deltagarna besökte företag i södra Hälsingland som producerar och lagar mat.

Annika Sahlin, Skale skafferi och ledamot av LRF Gävleborgs regionstyrelse, deltog i Smakresa, ett samarrangemang mellan Länsstyrelsen Gävleborg och LRF Gävleborg som riktade sig till företagare, tjänstemän och politiker från länet.

Smakresan beskrivs som en ”studieresa med tema mat och beredskap”. En viktig uppmaning till deltagarna var ”[k]om utan för fulla magar, dagen kommer innehålla många smakprover”.

Första stoppet var hos Annika på Skale skafferi och hon bjöd på gröt av gårdens kulturspannmål och bröd bakat på Emmer.

Sen körde de vidare till Susanne Mårtensson, Kinsta ägg, där Susanne berättade om sitt företag och deltagarna fick en rundtur i packeri och hönshus. 

Lunch intogs på Erik-Andersgården där berättade Therese Westlén från Therese trädgårdsmat om sin verksamhet och sitt samarbete med andra odlare. Per Elmefors från Rådhuskonditori i Söderhamn som står för cafédelen på gården tog vid och berättade om deras roll.

Efter lunch gick resan gick vidare till Gill Simpson och Byamejeriet. Där det var provsmakning av hennes ostar under tiden som hon berättade om deras verksamhet . Dagen avslutades på Brattbacka lantbruk i Rengsjö där vi fick en rundtur med Jenny Bratt som också berättade om verksamheten på gården. 

Sammanfattningsvis var det en intressant och givande dag där det diskuterades i bussen mellan stoppen. Annika Sahlin berättar att under dagen besökte de företag som producerar och lagar mat och fick uppleva den fantastiska smakpalett som södra Hälsingland kan bjuda på. De fick kunskap om hur maten produceras och möjlighet att diskutera viktiga frågor kopplat till den lokala livsmedelsberedskapen.