Producenter, förädlare och besökare laddar för dignande mathelger

Gårdsrundor 2023

Nu är det dags för härliga gårdsbutiksrundor i Småland, Blekinge och på Öland. Här finns alla gårdsrundorna sammanställda så du lätt kan hitta ut! Smaklig spis!

Blekinge 

Den 9 - 10 september smakar Blekinge extra mycket. Blekinges matproducenter och butiker öppnar upp och bjuder in. Man trycker upp kartan för Gårdsbutiksrundan redan i maj, så under sommaren har turisterna redan kunnat använda den. Men kulmen nås just vid helgen för Gårdsbutiksrundan.  

– Det är inte bara Blekingebor utan det är mycket från Kronoberg och Skåne också som kommer. Vi har väldigt många besökare, vissa butiker ökar sin omsättning med 400 procent de här dagarna, säger Marianne Peary, landsbygdsutvecklare i Blekinge som är en av dem som arbetar med rundan. 

– Den betyder jättemycket, och framför allt är de jätteentusiastiska alla gårdsbutikerna OCH kunderna måste jag säga.  

Mer information finns här

Kronobergs län 

– Vi vill lyfta hur viktigt det är med matproduktion i närområdet. Det är själva syftet med rundan, att man ska komma ut och se verksamheterna på plats, säger Anna-Stina Karlsson, ansvaring för MAT-rundan i Kronobergs län. 

Den 16–17 september är den populära MAT-rundan i Kronoberg tillbaka, närproducerad mat har aldrig varit viktigare och i år är tio nya företag med på rundan.  

– Det är primärproducenter, förädlare, lanthandlare, gårdsbutiker, caféer och restauranger, så det är hela spannet kan man säga, säger Anna-Stina Karlsson. 

Mer information finns här 

Jönköpings län 

Den 9-10 september anordnas Gårdsrundan i Jönköpings län med syftet att fler invånare i Jönköpings län ska få möjlighet att upptäcka matproducenter, förädlare, öppna gårdar samt caféer och restauranger som jobbar med lokala råvaror. 

– Vi behöver öka kunskapen hos allmänheten om modernt jordbruk. Vi har med det i våra handlingsplaner till livsmedelsstrategin att vi måste fortsätta att synliggöra produktion och förädling, säger Christina Odén, utvecklare livsmedelsstrategi och gröna näringar på Region Jönköpings län. 

Evenemanget är uppskattat och medverkande företag berättar att de säljer över förväntan under helgen. Dessutom har man sett att det är en annan kundgrupp som dominerar jämfört med en vanlig helg. Man hoppas på besöksrekord i år och Christina Odén tror att omvärldsläget kan ha ökat diskussionen kring den lokala matproduktionen.  

– Jag tror att konsumenternas intresse är lite större kring sådana frågor för det blev så påtagligt på något sätt i och med kriget i Ukraina. Vi är beroende av det som händer i andra länder och man ser sårbarheten på ett annat sätt, säger hon.  

I år testar de dessutom nya grepp genom att kombinera mat och kultur. Dels genom att lokala författare finns ute på vissa av besöksmålen och dels genom musikluncher, där mat gjord på lokala råvaror kan intas till tonerna av lokalproducerad musik.

Mer information finns här 

Kalmar län 

Under den 9 - 10 september sluter gårdsbutiker, mathantverkare, caféer och restauranger på landsbygden samman under initiativet Matrunda Kalmar län för att lyfta sig och sina lokala erbjudanden. 

– Som det allt mer växande matlän vi är, är matrundan en mycket betydelsefull helg för oss, för våra producenter, mathantverkare och förädlare men även för restauranger, café och bageriverksamheter och inte minst för våra besökare och invånare, säger Joanna Kohnen, ansvarig för evenemanget vid länsstyrelsen i Kalmar län. 

Hon lyfter värdet av att flera angränsade län samkör sina mat/gårdsrundor samma helg, vilket ger företagarna möjlighet att synas i ett ännu större sammanhang. Och besökarna hindras ju inte av länsgränser på sina kulinariska utflykter.  

– I Kalmar län har vi i år cirka 60 deltagare där flera av deltagarna har förberett sig under lång tid. Hyllorna är väl påfyllda och förväntningarna är höga. Flera företag har anordnat kringaktiviteter, samarbetar med andra eller har specialerbjudanden under matrundanhelgen. En del startar grillarna och erbjuder korvgrillning, våfflor och annat fika medan andra erbjuder provsmakning av produkter i olika smakvariationer. Några öppnar upp sina stall där besökarna ges möjligheten att kika bakom kulisserna med besök hos djuren och andra trevliga aktiviteter för hela familjen, berättar Joanna Kohnen.  

Mer information finns här