Så förhindrar du oönskad exploatering i din kommun

Pontus Widell, 2024
Foto: Pontus Widell.

Kommunala detaljplaner och kommande exploateringar riskerar i många fall att påverka verksamheter inom jord- och skogsbruk negativt. Att bevaka dessa planer och processer kan minimera riskerna för oönskad exploatering och därmed medföra stor medlemsnytta.

En detaljplan är juridiskt gällande och processen att ta fram dem följer en särskild ordning. Här kan, och gör, kommungrupperna i Väst ett gott arbete genom att bevaka processen och påverka utfallet.

Lokalt engagemang

LRF Kungälv är en av de kommungrupper som engagerad sig i frågan lokalt. De har tidigare lämnat synpunkter på en fördjupad översiktsplan och lämnade nyligen synpunkter på en av kommunens detaljplaner. Detta då planförslaget från kommunen skulle innebära att brukningsvärd jordbruksmark utan tydlig motivering skulle exploateras trots att lokaliseringsutredningen visat på alternativ där det kunde undvikas. Utöver det saknades dessutom plan för hur negativ påverkan på våra medlemmars omgivande marker och miljön skulle undvikas i samband med högre och snabbare vattenflöden som konsekvens av fler hårdgjorda ytor. Hannes Haraldsson, ordförande i LRF Kungälv, berättar mer om processen.

- Det hela började med ett informationsmöte angående en byggnation som enligt kommunens planer skulle innebära att värdefull åkermark skulle tas i anspråk. Efter det mötet lämnade vi med hjälp av LRFs sakkunniga in våra synpunkter i samband med att detaljplanen var ute på samråd. Hur utfallet blir återstår att se men vi har åtminstone framfört våra synpunkter och hoppas få gehör för dessa. Det förekommer nog en del naivitet och okunskap i många kommuner. Därför känns det viktigt att vara med tidigt i processen för att kunna förhindra exploateringsförslag som påverkar lantbruket negativt, säger Hannes.

Förhindra oönskad exploatering

Arbetet som gjorts i Kungälv är ett typiskt exempel på vad kommungrupper och berörda medlemmar kan bevaka och hålla koll på när nya detaljplaner går ut på samråd. LRFs generella ståndpunkt är jordbruksmark inte ska tas i anspråk för exploatering. Vidare bör planläggningen inte inverka negativt eller inskränka på pågående verksamheter inom jord- och skogsbruket.  Ytterligare en del att bevaka är att planerade trafiklösningar inte bör hindra framkomligheten för jordbruksmaskiner.

I kommungrupperna finns god lokalkännedom och vid behov kan LRFs regionalt sakkunniga stötta kommungruppen eller vägleda dig som berörd markägare. Har du, eller din kommungrupp, önskemål om stöttning gällande översiktsplaner och detaljplaner i din kommun?

Kontakta Martina Philip genom att ringa 076-110 05 96 eller mejla martina.philip@lrf.se.