Så gick det för Västerbottens motioner

UPPSALA  Jenny Alm Almtuna\nFOTO: ULF PALM \n

Fem motioner behandlades på LRF Västerbottens regionstämma 2024, varav två beslutades skickas vidare till riksförbundsstämman senare i maj.

Förbättrad pension

Den första motionen handlade om lantbrukares förutsättningar att gå i pension. Ofta arbetar lantbrukare länge och avsätter inte medel för pensionen, utan återinvesterar i stället sin vinst i maskiner, djur, mark och skog. När pensionsåldern väl infaller väljer därför många att fortsätta med jordbruket, och därmed hindras generationsväxlingar. Motionären yrkade därför att LRF centralt ska arbeta för förbättrade pensionsvillkor.
Stämman beslutade, i enlighet med regionstyrelsen, att anse motionen besvarad. Detta med anledning av att det allmänna pensionssystemet är att det ska vara självbärande, och för de som haft väldigt låga inkomster inträder garantipensionen, och ligger utanför rådigheten för LRF. Regionstyrelsen, och stämman, håller med om att många bönder har en låg pension men anser att LRFs fokus för att öka pensionerna är att skapa bättre förutsättningar för lönsamhet som tillåter rimliga löneuttag och ett pensionssparande. 

Mobiltäckning

Den andra motionen belyste problematiken med den bristande mobiltäckningen i Västerbottens inland. Den undermåliga mobiltäckningen, fram för allt gällande telefonsamtal, innebär en säkerhetsrisk för såväl lantbrukare som andra landsbygdsbor som är beroende av ett stabilt nät i de fall olyckan skulle vara framme och räddningstjänst behöver larmas. Motionären yrkade därför att LRF ska ta en aktiv roll och kontaktar Post och Telestyrelsen, PTS, för att påtala bristerna. Motionären yrkade också att LRF tar en aktiv roll för att PRS säkerställer att alla användre får tillgång till och säkerställer att alla användare kan få tillgång till en säker och stabil mobiltäckning. Stämman beslutade, i enlighet med regionstyrelsen, att motionen får bli till underlag för en motion till riksförbundsstämman där man också tar med att problematiken i viss mån också finns kustnära. 

 
Miljöstöd - precisionsodling

Den tredje motionen handlade om miljöstöd för precisionsodling. När SAM-ansökan förändrades 2023 så undantogs norra Sverige från att söka stöd för precisionsodling på oklara grunder. Motionären yrkade därför att LRF arbetar för att Norrlandsgruppen tar tag i frågan med Jordbruksverket och snarast får en ändring till stånd. Stämman beslutade, i enlighet med regionstyrelsen, att bifalla motionen och att ge Norrlandsgruppen i uppdrag att fortsätta arbeta för att precisionsodling även ska gälla i norra Sverige. 

LRF Västerbottens regionstämma 2024; Motionsbehandling

Livsmedelsstrategin

Den fjärde motionen handlade om den nationella livsmedelsstrategin som kom för cirka fem år sedan, men som än så länge inte inneburit en ökad livsmedelsproduktion. Byråkratiska hinder gör det svårt att göra nyinvesteringar för lantbrukarna, såväl inom ramen för investeringsstödet som klimatklivet. Därtill saknas hållbarhetstänkets tre ben, social, ekonomisk och miljömässig, där endast det miljömässiga tas i beaktning i certifieringar och regelverk. Motionären lade därför tre yrkanden, varav det första var att LRF ska intensifiera arbetet med att få bort regelbördan och dubbeladministrationen. Motionären yrkade också att LRF ska verka för att livsmedelsstrategin får en särställning gentemot andra intressen, och att procentmål definieras. Slutligen yrkade motionären att LRF Västerbotten ska arbeta med aktivt med att bearbeta länets politiker och tar dem ut i verkligheten. Stämman beslutade, i enlighet med regionstyrelsen, att bifalla motionens intentioner. Man valde också att skicka den vidare i en motion till riksförbundsstämman. 

Tappade öronmärken på nöt

Den sista motionen berörde öronmärken på nötdjur. Motionären beskrev hur antalet tappade öronmärken på djur har blivit ett stort problem, efter att de nya öronmärkena införts som krav från Jordbruksverket. De nya öronmärkena ska ska lossna vid en viss typ av tryck. Men, att de lossnar är såväl tidsödande som riskfyllt för lantbrukarna. Motionären yrkade därför att LRF som organisation ska driva frågan mot Jordbruksverket. Att märkena ska släppa först vid ett högre tryck som tidigare.Stämman beslutade, i enlighet med regionstyrelsen, att motionen ska anses vara besvarad.