Så gick det för Västernorrlands motioner

Vinterlandskap

Fem motioner behandlades på LRF Västernorrlands regionstämma 2024, varav två beslutades skickas vidare till riksförbundsstämman senare i maj.

Avveckla Facebook-gruppen ”Vi är LRF”

Första motionen handlade om att avveckla den gemensamma Facebookgruppen ”Vi är LRF” där LRF-medlemmar finns med. Motionären beskriver hur Facebookgruppen med tiden har utvecklats till att bli ett medlemsforum där tonen blivit allt hårdare, och i vissa fall skadlig. Motionären yrkade därför att Facebookgruppen ”Vi är LRF” ska avvecklas, och att ett alternativt forum arbetas fram. Motionären yrkade också att detta skulle skickas vidare till förbundsstämman. 

Stämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, att inte verka för att avveckla Facebookgruppen eftersom tonläget förbättrats de senaste åren, och därtill står gruppen utanför regionstyrelsens och förbundsstyrelsens rådighet i och med att den ägs av enskilda LRF-medlemmar och inte LRF som organisation. Vidare beslutade stämman att likväl bifalla att-satsen om att verka för ytterligare ett forum för medlemmar, där möjlighet att diskutera våra frågor ges. 


Fungerande stödutbetalningar

Den andra motionen handlade om utbetalningar av EU:s jordbruksstöd, och hur de inte betalas ut för lantbrukare som hamnat i någon sorts kontroll. Det faktum att stödutbetalningarna inte betalas ut till bonden förens kontrollen är avslutad, vilket ibland kan vara en lång och utdragen process, innebär i vissa fall likvida problem och skapar oro hos lantbrukarna. Motionären yrkade därför att LRF ska utreda om det är möjligt att lantbrukaren får en del av jordbruksstödet utbetalat redan innan kontrollen är avslutad, i de fall att kontrollen drar ut på tiden.

Stämman beslutade, i enlighet med regionstyrelsen, att bifalla motionen och motionera till riksförbundsstämman där man yrkar för att LRF tar frågan vidare med rätt politisk instans. 

 

LRF Västernorrlands regionstämma 2024
Motionshantering av medlemmar.

Företaget Ludvig & Co

Den andra motionen belyste problematiken med Ludvig & Co, tidigare LRF Konsult. LRF Konsult grundades med syftet att bistå företagare inom de gröna näringarna, såsom medlemmar hos LRF, med ekonomihantering och redovisning. Motionären beskrev hur utvecklingen gått åt fel håll sedan LRF sålde majoriteten av aktierna i bolaget. Nu har Ludvig & Co valt en annan prissättningsstrategi och bytt kundfokus, och har därmed valt en väg som inte längre gynnar majoriteten av företagen i de gröna näringarna. Likväl kvarstår behovet av ett företag som motsvarar LRF Konsult. Motionären yrkade därför att LRF ånyo startar ett företag som LRF Konsult.


Stämman beslutade, i enlighet med regionstyrelsen, att uppdra till regionstyrelsen att skicka en skrivelse till riksförbundsstyrelsen i motionens riktning. Stämman beslutade också att lägga till, att motsvarande LRF Konsult 2.0 också behöver erbjuda juridisk hjälp.
 

Ersättning för kraftledningsgator

Den fjärde motionen belyste problematiken med ersättning vid markintrång, i samband med byggnationer av kraftledningsgator. Under årtionden har debatten om ersättning för kraftledningsgator pågått, likväl har mycket lite hänt inom området. Motionären yrkade därför att LRF använder sina vassaste verktyg och verkar för att kraftbolagen ska betala ett årligt arrende som åtminstone motsvarar produktionsbortfallet för marken där kraftledningsgatorna går.

Stämman beslutade, i enlighet med regionstyrelsen, att tillskriva riksförbundsstyrelsen om behovet av en ersättningsmodell och påminna om värdet av marklagd kabel.

 

Skötsel av jordbruksmark

I den sista motionen lyftes att ett brukningskrav på jordbruksmark för passiva markägare ska införas. Alldeles för mycket brukbar jordbruksmark bebyggs idag. Mark som sedan blir mer eller mindre obrukbar över tid då kostnaden för återställandet blir väldigt hög och tidskrävande.  Med motionen vill man yrka på att LRF utreder konsekvenserna av ett skötselkrav på jordbruksmark om det i framtiden skulle bli verklighet. Samt att LRF ser över hur ett skötselkrav på jordbruksmark skulle kunna se ut i teorin. Stämman beslutade, i enlighet med regionstyrelsen.