Så ökar du säkerheten i arbetet och på gården

Stefan Wistrand, arbetsmiljörådgivare från Eskilstuna.
Stefan Wistrand, arbetsmiljörådgivare från Eskilstuna.

För tredje året ordnades arbetsmiljöveckan med huvudfokus på temawebbinarier. Webbinarierna finns samlade på lrf.se så att du kan titta på dem när du vill stärka säkerhetstänket i arbetet och på gården.

- Ingen ska behöva skada sig eller dö på jobbet i en framtidsbransch, säger Håkan Johansson på LRF som är ansvarig för projektet Samlad kraft för ett säkert och attraktivt lantbruk.

Stefan Wistrand från Eskilstuna är arbetsmiljörådgivare i Södermanland, Östergötland och Örebro län. Han har inom projektet genomfört fem utbildningstillfällen under vårvintern, varav fyra ute på gårdar i de tre regionerna.

- Det har inte varit svårt att fylla tiden för träffarna och det har blivit många bra samtal. Många inom lantbruket har tyvärr erfarenhet av tillbud och olyckor, berättar Stefan.

Temat på gårdsbesöken har varit djursäkerhet. Inför betessäsongen tipsar han särskilt om att låta korna kalva på stall.

- Många olyckor händer när arbete med ko/kalv sker ute på beten. Det är svårt med reträttvägar. Den vanligtvis så snälla kon kan få spel och vilja försvara sin kalv. Ta med till exempel traktorn så att du har möjlighet att komma undan om du ändå behöver göra insatser.

En reflektion Stefan gjort efter gårdsbesöken är att deltagarna inte åker särskilt långt. Oftast är det bara folk från närområdet som kommer.

- Ta tillfället att delta när det arrangeras sådana här träffar, uppmanar han.

Projektet Samlad kraft för ett säkert och attraktivt lantbruk fortsätter fram till 30 juni 2024.  Planen är att det därefter kommer ett nytt projekt för vidare arbete på området.

- Pengar finns kvar till aktiviteter fram till sommaren. Kontakta gärna mig om ni vill genomföra en aktivitet i lokalavdelningen eller kommungruppen. Minst 8 deltagare krävs per tillfälle, säger Stefan.

Titta i efterhand

Alla webbinarier från arbetsmiljöveckan finns inspelade och kan ses i efterhand tillsammans med tidigare års material i projektet.

Här hittar du samtliga webbinarier

Telefonrådgivning om arbetsmiljö (för LRF-medlemmar)

Så arbetar LRF med arbetsmiljöfrågor

Mer om projektet Samlad kraft för ett säkert och attraktivt lantbruk


Projektet Samlad kraft för ett säkert och attraktivt lantbruk finansieras av EU-medel.