Så skapades ”Vi är LRF”

Ungdom barn åker klöver Avan

En motion som handlade om att avveckla Facebook-gruppen ”Vi är LRF” hade inkommit till LRF Västernorrlands regionstämma. Vid motionsbehandlingen uppstod en diskussion kring vem som skapade sidan.

En av motionerna som inkom till LRF Västernorrlands regionstämma handlade om att avveckla den gemensamma Facebookgruppen ”Vi är LRF” där LRF-medlemmar finns med. Motionären beskrev hur Facebookgruppen med tiden utvecklats till att bli ett medlemsforum där tonen blivit allt hårdare och i vissa fall skadlig. Motionären yrkade därmed att facebookgruppen ”Vi är LRF” ska avvecklas och att ett alternativt forum ska arbetas fram. I samband med motionsgenomgången uppstod en diskussion om vem som ”äger” sidan och därmed rätten att till exempel lägga ner den.

Facebookgruppen ”Vi är LRF” skapades 2016. Det var då Peter Borring, dåvarande ordförande i LRF Östergötlands regionstyrelse och Håkan Nilsson, dåvarande ledamot i LRF Jämtlands regionstyrelse som låg bakom initiativet till Facebookgruppen. Håkan Nilsson arbetar idag som regionalt sakkunnig inom livsmedelsproduktion i norr och CAP för LRF Nord.
- Målbilden med gruppen var en sorts digital bygdegård där medlemmar fritt kan ställa frågor och uttrycka sina åsikter. Vi fick rent teknisk hjälp av LRF Riks att lägga upp sidan, men det har alltid ägts och administrerats av medlemmarna, berättar Håkan Nilsson.  

Håkan Nilsson

LRFs insats har bestått i att Medlemsservice har löpande uppsikt över att gruppen bara består av betalande medlemmar. Det har också utgått ett symboliskt arvode till moderatorerna.
-”Vi är LRF” har delvis uppnått vår målbild, men det finns definitivt förbättringspotential. ”Vi är LRF” skulle kunna nyttjas mer som en sorts remissinsats i olika frågor där LRF som organisation behöver få tydligare bild av hur det ser ut på gårdsnivå i olika delar av landet. Förtroendevalda skulle också kunna tillföra mer kunskap i gruppens diskussioner än vad som görs idag, säger Håkan.

Stämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, att inte verka för att avveckla Facebookgruppen eftersom tonläget förbättrats de senaste åren, och därtill står gruppen utanför regionstyrelsens och förbundsstyrelsens rådighet i och med att den ägs av enskilda LRF-medlemmar och inte LRF som organisation. Vidare beslutade stämman att likväl bifalla att-satsen om att verka för ytterligare ett forum för medlemmar, där möjlighet att diskutera våra frågor ges.

Vinterlandskap