Så stärker vi beredskapen för skogsbrand
2025-05-26

Det har redan varit ett antal skogsbränder i LRF Östs regioner i år. Det finns en stor styrka i att ha beredskap - både samordnad brandberedskap och som enskild markägare. Här delar vi konkreta tips och berättar om brandsamverkan i länet.
LRF Öst har i ett antal år samordnat nätverk för brandsamverkan i Östergötland, Örebro län och Södermanland. Nätverkets uppdrag är att synliggöra och samordna lokala resurser vid behov. Det är en tydlig larmkedja, där räddningstjänsten snabbt kan komma i kontakt med flera organisationer och myndigheter. I nätverket finns länens räddningstjänster, maskinringar, länsstyrelser, Skogsstyrelsen, Mellanskog/Södra och Länsförsäkringar.
Samverkan kom till efter omfattande skogsbränder
Denna samverkan kom till efter ett antal omfattande skogsbränder för några år sedan, men kan såklart även nyttjas vid andra typer av bränder på landsbygden. Mycket har hänt sedan dess med stöd från samhället i form av brandbevakning, vattenskopande flygplan och helikoptrar. Det finns ändå en stor styrka i att ha beredskap med lokala resurser vid behov. Maskinringarna spelar en särskilt stor roll med register på maskiner, gödseltunnor som kan vattenbegjuta mark, personal som kan bistå vid släckning eller eftersläckning och där det även finns administrativa system för ekonomisk ersättning. Men även andra delar i den lokala närvaron är av stor betydelse. Det kan vara lokalkännedom, var man kan fylla vatten, grannsamverkan i bevakning och släckningsarbete med mera.
Några medskick för att höja brandberedskapen
Tänk på att:
- Se över ditt försäkringsskydd. Det gäller skog, mark och byggnader men även maskiner och din egen personförsäkring.
- Om du vill hjälpa till vid en insats är det viktigt att kontakta räddningsledaren innan man börjar och följa dennes instruktioner. Det är viktigt för att arbetet ska bli resurseffektivt, att man inte är i vägen för varandra eller utsätts för onödiga risker samt försäkringsmässigt.
- När släckningsinsatsen är över är det markägarens ansvar att ta vid med eftersläckning. Det är ett omfattande och tidskrävande arbete, och samtidigt avgörande för att det inte ska ta fart igen.
- Förbered gärna platser där tankbilar och gödseltunnor kan fylla vatten, både själva platsen och vägen dit.
- Många bränder startas av människor. På sommaren med ökat friluftsliv kan det vara en idé att se över populära grillplatser på din mark och säkra upp dem så gott det går, kanske en hink att släcka med.
- Även verksamhet i skog och mark kan vara riskfylld vid torka. Håll koll på brandrisken och ladda ner appen Brandrisk ute.
- Grannsamverkan i bygden är en viktig möjlighet att upptäcka bränder och larma. Vi kan alla bidra genom att hålla koll efter rökpelare, lukt av rök och särskilt efter åskväder och torra perioder.
Gå med i LRF – din röst, din nytta, ditt nätverk
LRF driver frågor som gör skillnad för dig som verkar inom lantbruk, skog och landsbygd. Som medlem får du tillgång till förmåner, kunskap och nätverk som stärker din vardag och ditt företagande. Tillsammans får vi landet att växa.