Samverkan för att stå väl rustade i händelse av bränder

LRF deltar i ett nätverk om brandsamverkan för att vara väl rustade i händelse av skogsbränder. I nätverket ingår även parter som räddningstjänsten, Länsförsäkringar, Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och Maskinringen.

I Östergötland finns god beredskap med brandflyg och vattenskopande helikoptrar. Här finns även ett utvecklat samarbete där Maskinringen är en del i larmkedjan och fyller en viktig funktion att samordna insatser med gödseltunnor för vatten, personella resurser och övriga maskiner.

Behöver bredda med bland annat grävmaskiner

Magnus Wessén Maskinring Öst förklarar att man gärna fyller på beredskapslistan.

- Maskinringen har redan fått in 57 tunnor i beredskapen vilket är bra men vi behöver bredda med grävmaskiner, lastmaskiner och skogsmaskiner. Detta är utrustning som räddningstjänst vid flertalet tillfällen har beställt så vi behöver snabbt få in dessa resurser i systemet för att kunna svara upp till behovet.

Se över försäkringsskydd

LRF påminner om att se över försäkringsskydd och att ta kontakt med räddningsledning om man står i begrepp att bidra i något släckningsarbete. Vi påminner även om att se över lokal åtkomst att fylla vatten.

Här kan du läsa mer om brandsamverkan:

https://www.mrsverige.se/mrost/mr-ost/om-oss/brandsamverkan

LRFs lokalavdelningar eller kommungrupper kan ordna studiecirklar om beredskap på gårdsnivå, lokal samverkan och gården och samhället tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan. Här finns information om hur man går till väga när man ordnar det samt studiematerial: 

https://www.sv.se/foreningsutveckling/lrf/studiematerial/beredskap/