Smaklabbet har öppnat
2025-07-22

Så var Smaklabbet invigt och öppnat i Väderstad. Under fyra veckor framåt finns det möjlighet att lära sig mer om framtidens mat, hur dagens livsmedel produceras och även provsmaka olika produkter.
Det var pampigt på gårdsplanen mellan Väderstad Centralkonditori och det stora vita tält som inrymmer Samklabbet. Förväntan fanns i luften när företrädare från Mjölby kommun, regionledningen, Linköpings universitet, LRF och intresserad allmänhet mött upp.
Anna-Lena Sörenson (S) som är kommunfullmäktiges ordförande i Mjölby utropade ett ”Äntligen”. Hon såg positivt på steget från skisser och planer till något konkret. Anna-Lena uttryckte också stora förväntningar på att Smaklabbet kan bli ett nav för bra svensk och hållbar mat.
Symboliskt klippte hon ett band fyllt med Östgötadelikatessen- potatis- innan portarna slogs upp.
På plats fanns även Per Larsson (KD), ordförande i regionutvecklingsnämnden i Region Östergötland. Han ser Smaklabbet som en försmak till det Nationella Måltidscenter många hoppas ska byggas om några år utmed E4. Det skulle då kunna bli en riktig injektion för regionen som mat- och jordbruksbygd.
Väl inne i tältet visade Linköping Universitet och Agtech Sweden upp vägen till ett än mer hållbart jordbruk. Valet som hushåll och konsumenter gör är avgörande. Den som greppar svenskt minskar inte bara klimatavtrycket utan sätter även djurvälfärden i centrum. I samma stund möjliggörs lokala investeringar och arbetstillfällen i bygden.
Här står Mixum och bjuder på smakprov. Några steg bort presenterar Louise och Josefin Levinsson från Flättinge gård biffar gjorda på sötlupin, en proteinrik baljväxt, som letat sig ut i butikshyllorna. Mitt emellan finns Envalla gård som lanserar sin humlade äppelmust.
Från scenen har Bo Stark precis berättat historien om Väderstad AB och hur innovation och teknikutveckling skapat nya möjligheter. Förr hade vi byteshandel för att få tag i ett kilo potatis. Idag klarar en lantbrukare att nära nog föda ett mindre samhälle.
Innovationsspåret följde Per Frankelius och Karolina Muhrman upp. De finns även att lyssna på som podd, sök efter Bonden & Jag på de plattformar där poddar finns. Invid dem har forskningsinstitutet Rise placerat en Science Fiction utställning om hur och vad vi äter i en framtida värld.
– Jag är så överraskad och överväldigad. Jag hade aldrig kunnat tro att vi skulle ha närmare 400 besökare till denna invigning. Alla har verkligen gjort sitt yttersta och jag hoppas fler passar på att göra ett besök här i Väderstad. Vi håller på under fyra veckor och det finns nog något för alla, säger projektledare Kim Brax.
Invigning av Smaklabbet

Bo Stark berättar historien bakom Väderstad

Hållbarhet och klimat hade Rise funderat på.

Viktigt med dokumentation.
Gå med i LRF – din röst, din nytta, ditt nätverk
LRF driver frågor som gör skillnad för dig som verkar inom lantbruk, skog och landsbygd. Som medlem får du tillgång till förmåner, kunskap och nätverk som stärker din vardag och ditt företagande. Tillsammans får vi landet att växa.