Staten måste ta ansvar
2025-05-09

Under förra året dödades 81 får av varg i Östergötland enligt SLU:s nya rapport. Det är flest i hela landet räknat per region. ”Inte bra på något sätt” kommenterar Jonas Edlund från LRFs regionstyrelse.
– Det är tyvärr inte förvånande att vi ser en ökning av angreppen efter att antalet revir och individer blivit fler. Inventeringen i södra förvaltningsområdet visar att här finns 16 revir. Enligt Naturvårdsverket ska det vara 7,5, berättar Jonas Edlund från LRFs regionstyrelse.
Lantbruket är motorn på landsbygden. De senaste åren har intresset för att driva fårskötsel ökat och Scan drivet ett avelsprojekt för att göra det möjligt att få lönsamhet i branschen. Detta för att öka dagens självförsörjningsgrad av lamm från knappa 30 procent.
– Blir det så mycket varg att det påverkar företagandet och djurhållningen i bygderna är det inte bra. Vi vill ju ha biologisk mångfald och öppna landskap. Kan du inte ha en fårdjursbesättning i markerna kommer det att växa igen, varnar Jonas.
Under förra året dödades 382 får av varg runtom i landet och allra flest angrepp inträffade i Östergötland. Flest attacker registrerades runt Tjällmo utanför Motala, vid Söderköping och kring Valdemarsvik. I vintras sköts även en varg mellan Finspång och Borensberg med stöd av §28.
2024 lämnade länsstyrelserna bidrag med totalt 11 miljoner kronor för åtgärder som syftar till att förebygga skador av stora rovdjur på tamdjur. I Östergötland handlar det om 581 000 kronor och 270 000 kronor för röjning under befintligt stängsel. 665 000 kronor betalades ut i ersättning för uppkomna skador på tamdjur.
Jonas Edlund menar att ersättningsnivåerna är för låga och att ett allt för stort ansvar läggs på den enskilde djurhållaren.
– Vi har skyldighet att hägna in tamboskapen, så att de inte lämnar hagen. Statens ansvar måste ju då vara att hindra rovdjur från att gå in i våra hagar och ta hela kostnaden för detta. Vi får knappt 30 procent i stöd för rovdjursavvisande stängsling, resten ska vi betala ur egen ficka, berättar Jonas.
– Sedan tillkommer arbete och underhåll. Det är orimligt. För en småbrukare är det omöjligt att räkna hem den investeringen. Sedan följer oro och allt lidande när man ser ett livsverk gå till spillo, lägger han till.
För någon månad sedan mötte han själv vargen, för första gången, och är fortfarande berörd av mötet.
– Genom påverkansarbete i Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation och i direkta kontakter med riksdagspolitiker och tjänstepersoner lyfter vi frågan och arbetar aktivt för att få rätsida på detta, säger Jonas Edlund.