Strutsuppfödare i Borlänge är veckans bonde

strutsar i Borlänge

I denna veckas Land Lantbruk kan du läsa om Martin Sahlin i Stora Tuna utanför Borlänge. Tillsammans med sin familj driver han Sahlins Struts, och som namnet indikerar sysslar de bland annat med uppfödning av strutsar.

Det är en lite annorlunda verksamhet i Sverige, att föda upp strutsar. Men de har gjort det i Stora Tuna sedan 1980-talet. Då var Martins föräldrar på resa i USA och besökte en amerikansk strutsfarm. Idén föddes i och med det att göra samma hemma i Sverige.

–  Eftersom jag är född 1994 brukar jag skoja och säga att jag kom med strutsarna, skämtar Martin Sahlin.

På gården producerar de kött, men även glass av äggen och tvål av fettet. Framför allt som kött är struts inte så känt i Sverige, därför måste de vara kreativa på gården med vad de producerar. Till exempel har Martins pappa tagit fram en strutskorv.

Martin berättar att de slaktar strutsarna när de är 10-14 månader gamla. Då ger varje djur ungefär 35 kg kött. Merparten av det köttet säljer de själva, men en viss del går också till restauranger.

Strutsarna är "ganska snälla fram till brunsten", berättar Martin. Ett knep är att närma sig strutsarna med en höjd kratta så du uppfattas som högre än dem och därmed dominant.

Från över 200 strutsuppfödare i Sverige under 1990-talet finns nu bara ett halvdussin kvar.