Tak för kontrollfrekvens för småskaliga livsmedelsföretagare

Ost och fikon

Livsmedelsverket inför ett tak för kontrollfrekvens för småskaliga livsmedelsföretagare och anpassar den nya riskklassningsmodellen som ska vara fullt genomförd i livsmedelskontrollen till 2024.

– Det här är goda nyheter, säger Anna Kaijser, branschansvarig på LRF Lokal mat & dryck. Vi har haft en bra dialog med Livsmedelsverket. De har lyssnat på näringen och anpassar nu den nya riskklassningsmodellen som avgör hur hög kontrollfrekvens företagen får.

Modellen är uppbyggd utifrån uppgifter om inriktning, olika tillverkningssteg, produktgrupper och verksamhetens omfattning och används för att beräkna verksamhetens kontrollbehov.

Företagaren kan påverka sin kontrollmängd genom dokumenterat god efterlevnad liksom genom tredjepartscertifiering med t.ex. Sigills IP Livsmedel, och få kontrollfrekvensen sänkt.

Livsmedelsverket har identifierat att småskaliga och diversifierade verksamheter som klassas in i inriktningen Tidigare led (tillverkning) ibland får en för hög kontrollfrekvens i förhållande till verksamhetens storlek och omfattning, och har i sina vägledningar öppnat upp för möjligheten att i vissa fall justera ned kontrollfrekvensen när denna inte är rimlig.

Från näringen har det framförts synpunkter på att möjligheterna till nedjustering inte varit tillräckligt träffsäkra. Livsmedelsverket har nu tagit till sig av branschens inspel och inför ett tak för kontrollfrekvens.

– Det är många som varit engagerade och hjälpt till med att bidra med förståelse för att förenklingar krävdes. Ett särskilt tack för gott samarbete vill jag rikta till Sveriges gårdsmejerister och Eldrimner, som också är medlemmar i Branschrådet för LRF Lokal mat & dryck, säger Anna Kaijser.

Nu gäller det i arbetet framåt att bevaka att modellen tillämpas på rimligt sätt och att omklassningar inte blir godtyckliga. Det grundläggande problemet med modellen kvarstår – vägledningar och verktyg är svårtolkade och brister i begriplighet.

Så här lyder vägledningstexten på Kontrollwiki:

”…Småskaliga och hantverksmässiga verksamheter i Tidigare led som producerar upp till ett ton livsmedel per år, bör justeras ned till högst fem kontroller per fem år, eller i genomsnitt en kontroll per år. Motsvarande verksamheter som producerar upp till fem ton livsmedel per år, bör justeras ned till högst tio kontroller per fem år, eller i genomsnitt två kontroller per år…”