Tillsammans kan vi minska skador av gäss

Ola Karlsson, ordförande för Svenska Jägareförbundet, Hanna Kekkonen, projektledare, och Erik Sandberg, regionordförande LRF Örebro . Foto: Anna Åman Sigbjörnsson
Ola Karlsson, ordförande för Svenska Jägareförbundet, Hanna Kekkonen, projektledare, och Erik Sandberg, regionordförande LRF Örebro . Foto: Anna Åman Sigbjörnsson.

Den 26 april samlades cirka 45 jägare och lantbrukare vid Åkerby Säteri nära sjön Tysslingen i Örebro. Aktiviteten var ett samarrangemang mellan Svenska Jägareförbundet och LRF, inom ramen för Jägareförbundets projekt om gåsjakt med syfte att öka intresset och effektivisera jakten.

Projektet drivs i Södermanland och Örebro. Detta var det första fältmötet för lantbrukare och jägare. 
Åkerby Säteri drivs av Lars Eric Anderson med familj. Han visade runt på fälten, när, var och hur betande fåglar gör skada och hur de på gården arbetar för att minska problemen. De gör en kombination av insatser. De sätter upp egna fågelskrämmor och lägger många timmar i veckan på att skrämma fåglar. Gårdens jägare hjälper också till med både skrämsel och jakt. Lars Eric beskrev pedagogiskt hur han prioriterar insatser på fält med högre ekonomiskt värde och att försöka skrämma fåglarna till mindre sårbara fält. Det gäller att störa och göra dem lätta på vingarna. Samtidigt är det en ojämn kamp då de måste äta någonstans och det är svårt att styra deras nedslagsplatser, nära strandängarna är det särskilt utsatt. Hur stor ekonomisk skada de orsakar är svårt att beräkna, särskilt i vall, men det var utan tvekan extremt hårt betat, vilket påverkar tillväxten. 

Antalet gäss har ökat dramatiskt

När det gäller skadevärdering i spannmål finns vägledningar från viltskadecenter som stöd. Länsstyrelsen har besiktningspersoner som kan värdera skadan och det är viktigt att kontakta dem i tid för att få hela bilden klar från bete under våren till utfall efter skörd. Skador orsakade av fredade fåglar kan man få ersättning för. Från Länsstyrelsen medverkade Pär Nilsson som arbetar aktivt med att skrämma betande fåglar och bidra med förebyggande insatser. Här kan du hitta mer information om skador av betande fåglar.

Viltskadecenter medverkade vid mötet och berättade om fågelinventering och uppföljning av skador i landet. Besiktade skador är en del av statistiken. Det finns ett stort mörkertal kring hur stora skadorna är eftersom många lantbrukare inte beställer besiktning. 

Utan tvekan har antalet gäss ökat dramatiskt under senare år. Det finns i Svensk viltförvaltning inget tak för hur många det ska vara. Det tåls definitivt en ökad beskattning på grågäss och det finns anledning att planera både ordinarie jakt och skyddsjakt. Här finns mer information fågelskador på gröda.

Lars Eric berättade att han söker skyddsjakt för sädgås även om det är grågäss man avser skjuta, för att öka tryggheten i urval av fågel under jakt. Grågås, kanadagås och vitkindad gås som uppträder i flock om minst fem individer vid fält med oskördad gröda eller kan medföra olägenhet för människors hälsa, får jagas hela året (1 juli - 30 juni).

Fortsatta möten och webbinarier

Flera lantbrukare på plats beskrev vikten av att minska skador då det starkt påverkar lönsamhet och begränsar intentionerna i livsmedelsstrategin att öka produktionen av livsmedel i landet.

- Viltet påverkar odlandet och det är nödvändigt att viltet anpassas efter näringen. Inte som nu då det ofta är tvärtom, säger Johan Linderkers, som medverkade från LRF Örebros regionstyrelse. 

Jägarna på plats lyfte betydelsen av att bjuda med fler nya jägare, inte minst när det gäller skyddsjakt som behöver bedrivas även vardagar och vid obekväma tider på dygnet. Många jaktlag är annars begränsade till helger. Det är även viktigt att knyta kontakter med hundgrupper för samarbete med apportörer som måste finnas på plats vid jakten.

Erik Sandberg, ordförande för LRF Örebro, och Ola Karlsson, ordförande för Svenska Jägareförbundet, var samstämmiga i budskapet att tillsammans kan vi arbeta för att öka jakten på gäss och knyta samman lantbrukare med jägare. 

Under året kommer projektet att erbjuda utbildning i gåsjakt och även bidra med möjlighet att låna utrustning som gömslen och bulvaner. Det planeras även för fortsatta möten och webbinarier för att öka kunskapen om både fåglar och jakt.

Lars Eric Anderson. Foto: Anna Åman Sigbjörnsson
Lars Eric Anderson. Foto: Anna Åman Sigbjörnsson
Jägare och lantbrukare
En bra blandning av jägare och lantbrukare slöt upp under kvällen. Foto: Anna Åman Sigbjörnsson