Torka i sommar - LRF Söderhamn arrangera ett proaktivt möte

LRFs lokalavdelning i Söderhamn ordnade en träff med fokus på risken för en eventuell torka i sommar. Medverkande var Länsstyrelsen Gävleborg, HK Scan och Lantmännen. På träffen diskuterades bla. erfarenheter från 2018 och slutsatser.

Några slutsatser som deltagare framförde av att 2018 var maj varmare än i år men att grundvattenläget var bättre än i år. Även om det enligt SMHI är fortfarande normala nivåer i länet.

Man har tagit lärdom och många har i dag foder i reserv, dvs. ensilage som räcker i vissa fall fram till hösten. Det som är ät tydlig skillnad är att det finns mindre antal hästar,  framför allt i ridskolor och hobby.

Viktigt att om det skulle blir som 2018 så är ska man anmäla djur till slakt i tid och att anmäla rätt antal djur. Det var problem 2018 då det förekom att djurägare anmälde fler djur är det verkligen gällde. Slakt sker i den takter som det finns marknad. 

Det går inte att tänka på 2018 utan att ta upp riskerna med skogsbränder. Mötet konstaterade dock att det finns mycket bättre bevakning idag för att upptäcka skogsbrand.  En deltagare framförde att  "det skadar nog inte att fylla gödseltunnan med vatten och ha redo om man behöver göra en snabb utryckning".